Cărbunele, important pentru siguranţa Sistemului Energetic Naţional

Oficialii Ministerului Energiei susţin că huila nu va fi eliminată din mixul energetic, aceasta având în rol esenţial pentru menţinerea siguranţei energetice. Cărbunele ocupă primul loc în producerea energiei electrice în contextul în care pe piaţă, consumul este în creştere.

coa_8a2_87308000

“Pe o piaţă cu un consum în creştere, cărbunele ocupă un loc de prim-plan. Cei care afirmă cu importurile reprezintă sursa rpoblemelor pentru sectorul carboniefer nu sunt în cunoştinţă de cauză, cel puţin. Am publicat pe site-ul Ministerului Energiei date despre producţia, consumul şi exportul de energie din ultimii trei ani. Statisticile despre ponderea diverselor surse de producţie în mixul energetic naţional sunt clare: producţia de energie electrică din cărbune este importantă”,  arată .

Secretarul de stat mai subliniază, că la nivel naţional, 30% din consumul de electrivitate provine din termocentralele pe bază de cărbune.

“Suntem exportatori neţi de energie către pieţele din regiune. În anul 2015, am exportat peste 10% din producţie. Avem un sistem energetic naţional capabil de performanţă, pe care ne putem baza. În jur de 30% din energia pe care o consumăm provine din termocentrale (cărbune). Cărbunele este esenţial pentru continuitatea aprovizionării cu energie a României”, mai susţine secretarul de stat în Ministerul Energiei.

Chiar şi aşa, producţia de huilă din Valea Jiului s-a diminuat în ultimii ani. În şase ani, producţia de cărbune din Valea Jiului a scăzut la jumătate. Dacă în anul 2008 în Valea Jiului s-au explotatat 2.809.925 de tone de huilă, în 2014 doar  1.583.350 de tone de huilă au ajuns la lumina zilei. Asta înseamnă că producţia de huilă din Valea Jiului în decurs de şase ani a scăzut cu 1.226.575 de tone de cărbune, adică s-a înjumătăţit.

Declinul a început din anul 2012, atunci când producţia de huilă din Valea Jiului a ajuns la 1.876.062  de tone. De atunci, în fiecare an, minerii din Valea Jiului au început să scoată din ce în ce mai puţin cărbune. Astfel, în 2013, producţia a fost de 1.839.667 tone, iar în 2014 aceasta a ajuns la 1.583.350 tone.  Paradoxal, în timp ce minerii îşi strigau disperarea că nu mai au cu ce lucra sau condiţiile din subteran le pun viaţa în pericol, pe stocurile unităţilor miniere există echipamente de peste un million de euro, echipamente pe care nu le-a deranjat nimeni pentru a le utiliza.

[slideshow_deploy id=’19661′]