Colonia Petroşani, asfaltată fără avizul obligatoriu al Direcţiei pentru Cultură
S-au apucat de lucrări şi abia acum cer autorizaţiile. Edilii din Petroşani au uitat că o bună parte din Colonie este declarată monument istoric şi nu a cerut şi acordul Direcţiei pentru Cultură pentru lucrările de asfaltare.
Reprezentanţii Primăriei Municipiului Petroşani au anunţat, încă din luna martie, că două străzi din Colonia municipiului Petroşani vor fi asfaltate în premieră de la amenajarea lor. Este vorba despre străzile Egalităţii şi Împăratul Traian, după cum a recunoscut şi directorul DPADPP, Daniel Vişan, care sunt cuprinse într-un amplu proces de reabilitare. Numai că factorii decizionali au omis un amănunt esenţial: avizul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, absolut obligatoriu şi asta pentru că o bună parte din Colonie este declarată zonă pietonală istorică sau urbană, cum este definită în lege.
„Pentru orice zonă care este declarată monument sau sit trebuie să ceară avizul nostru. Legislaţia spune că, pentru certificatele de urbanism trebuie avizul de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, Mircea Brânduşa.
Practic, nicio intervenţie nu se poate face fără acest acord absolut obligatoriu. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, recunoaşte că a omis obţinerea acestui aviz pentru lucrările aflate în derulare şi că acum a demarat demersurile necesare intrării în legalitate. Spune, însă, că pentru proiectul ce urmează să fie executat va lua în calcul această obligaţie legală.
Cartierul de Locuinţe Muncitoreşti „Colonia Petroşani” a luat fiinţă la finalul secolului XIX, astăzi fiind cunoscut sub denumirea de Cartierul Colonie. Cartierul de Locuinţe Colonia a fost inclus în lista D.M.A.S.I. la categoria „zonă istorică urbană”. Acest statut împiedică, teoretic, şi proprietarii caselor să modifice faţadele clădirilor fără acceptul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi al ministerului de resort. În realitate însă, multe dintre clădiri sunt în paragină, iar altele, clasificate drept monumente istorice, cum este fosta baie comunală, au dispărut între timp. În acelaşi timp, cartierul şi-a modificat mult aspectul şi unele case de colonie s-au transformat în adevărate vile. De-a lungul vremii, autorităţile locale au făcut numeroase demersuri pentru declasificarea zonei, însă nu s-a putut.
[slideshow_deploy id=’30675′]
« Veşti bune pentru mii de petroşăneni (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Patru școli hunedorene participă la un proiect național privind protejarea mediului »