Mineriada culturală, de pe Planeta Petrila la Casa Poporului
La mai bine de un deceniu de la ultima mineriadă, o ”delegație oficială” a minerilor de pe Planeta Petrila a descins în București. De data aceasta, ”minerii”, avându-l în frunte pe liderul mișcării culturale petrilene Ion Barbu, au dat cu fotografiile de artă realizate în perimetrul minier al Petrilei, direct pe simezele Muzeului de Artă Contemporană din București.
Așa se face că pe 20 aprilie 2016, la Muzel National de Arta Contemporană din București, în Casa Poporului, a avut loc vernisajul expoziției Shrinking Cities in Romania, cu o secțiune dedicata Planetei Petrila. ”Încă un semn pentru mințile înguste aflate la conducerea Văii Jiului și nu numai că alternativa culturală există cu adevarat si ca Ion Barbu si altii ca el nu sunt doar niste nebuni care s-au pus de-a curmezisul afacerilor lor cu demolări și fier vechi, ci sunt oameni cu viziune, motivați de bun simt și întărâtați de lipsa lui”, apreciază organizatorii.
Expoziția „Shrinking Cities în România” vorbește despre declinul și contracția orașelor românești, privite ca fenomen de amploare. Datele statistice arată că majoritatea orașelor din România, de varii dimensiuni și tipuri (orașe mici turistice, industriale, orașe cu profil agricol, orașe-port la Dunăre), se confruntă astăzi cu diferite tipuri de declin: socio-cultural, economic, fizic, demografic. Jumătate din orașele țării au în acest moment cu o cincime de locuitori mai puțin decât în 1990, însă problematicii contracției (shrinkage) îi este încă acordată puțină importanță, cu toate că de la teoretizarea sa în spațiul germanic a trecut deja mai bine de un deceniu.
Reunind un grup larg de cercetători, artiști și practicieni și presărată cu diverse evenimente periodice, „Shrinking Cities în România” reprezintă o premieră în aducerea la lumină a acestui fenomen acut și omniprezent, pe care îl prezintă sub o formă atractivă și interactivă, încercând articularea unei percepții pozitive asupra unui fenomen care pare să aibă, la prima vedere, conotații exclusiv negative.
În cadrul expoziției sunt expuse fotografii realizate la Petrila de Bogdan Șerban și Andrei Dăscălescu.
Expoziția poate fi vizitată la etajul 3 al Muzeului Național de Artă Contemporană din București, până pe 9 octombrie 2016, de miercuri până duminică, între orele 10 și 18, sau pe Facebook, urmând linkul de mai jos:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.512548302262469.1073741848.157628414421128&type=3
[slideshow_deploy id=’27126′]