Ștefan Gros, cel mai bătrân angajat din țară, mai are o dorință
Bătrânul de 98 de ani vrea să ajungă la pelerinajul din acestă săptămână care are loc la Straja. Ștefan Gros spune că vrea să parcurgă cei 10 kilometri cât presupune Drumul Crucii și va veni în Valea Jiului pentru a-și îndeplini visul.
”Sper să pot merge la Drumul Crucii și la 100 de ani. Vreau să vin și în acest an, nu mă sperie mersul pe jos, am putere și nu e nimic greu pe lumea aceasta dacă ai credință în Dumnezeu”, a spus moș Ștefan. Ciobanul, de 98 de ani, se află cu turma sa de mioare în Țara Hațegului și a devenit cel mai bătrân angajat din România, după ce proprietarul turmei, omul de afaceri din Valea Jiului, Emil Părău, l-a angajat cu carte de muncă în urmă cu mai mulți ani. Ştefan Grosu s-a născut în 1917, în vârful muntelui, la strunga de oi a familiei şi de mai bine de şapte decenii se ocupă de păstorit. A fost în război şi este veteran, dar de muncit cu carte de muncă a muncit foarte puţin, pentru că oieritul nu era o meserie recunoscută pe vremuri. Când a împlinit 90 de ani, a zis că ar vrea şi el o carte de muncă şi şi-a căutat de lucru. A ajuns la un investitor din Valea Jiului pe care-l cunoscuse cu mulţi ani în urmă şi i-a cerut un favor. Un loc de muncă pentru el dar cu „hârtii” şi nu la „negru”. Moşul şugubăţ l-a fascinat pe Părău şi cum avea şi afaceri în zootehnie, l-a luat pe moş Ştefan cioban cu acte în regulă la o turmă a sa.
Moş Ştefan ar vrea să muncească până la 101 ani. Provine dintr-o familie longevivă, tatăl lui a trăit până la 103 ani şi un bunic de-al său a trecut de 107 ani. Nici unul n-a fost bolnav, iar secretul longevităţii lor este aerul curat de munte şi ţuica fiartă. „Aşa rar m-a mai durut câte ceva, aşa puţin. Când mă răcesc dau cu o oală de ţuică fiartă cu piper şi trece. Ăla e medicament!”
[slideshow_deploy id=’30675′]