Valea Jiului scrie istoria. Istoria închiderii minelor
1840 – 2018. Exploatarea huilei în Valea Jiului a început în anul 1840. În anul 1840, baronul Victor Maderspach, moştenitorul unor mari proprietăţi în Valea Jiului, descoperă pe fundul văilor din proprietăţile sale aflorimentele unor stratede cărbune. În anul 1840, frații Hoffmann si Karol Maderspach au început exploatarea la suprafata a zăcământului de carbune de la Vulcan, Petrosani si Petrila. În anul 1854 inițiatorii exploatării miniere din Valea Jiului s-au unit în „Societatea de mine din Transilvania-Vest”. Rând pe rând au fost deschise alte unităţi miniere. Totul până în anul 1991 când începe restructurarea.
“La 14 septembrie 1956, prin Ordinul Ministerului Minelor, s-a înfiintat Combinatul Carbonifer Valea Jiului, care a funcționat din 1 octombrie 1956 până în 1 aprilie 1969. La 1 aprilie 1968 Combinatul Carbonifer Valea Jiului devine „Centrala Carbunelui Petrosani”, iar din august 1977 „Combinatul Minier Valea Jiului”. În anul 1991 în urma desfiinţării CMVJ se constituie Regia Autonoma a Huilei din România si începe un proces amplu de restructurare/reorganizare”, se arată în istoricul mineritului de pe site-ul Societăţii NAţionale de Închideri Mine Valea Jiului.
În anul 1994 Exploatarea miniera Lonea Pilier îşi încetează activitatea. În data de 20 noiembrie 1998 Regia s-a transformat în „Compania Naţională a Huilei S.A – Petroşani”, ocazie cu care s-au desprins exploatările miniere din Banat si au fost transformate în societăți comerciale Centrul de Calcul Electronic Petroșani, Unitatea de Administrare a Căminelor si Cantinelor Valea Jiului si Atelierul de Proiectare Tehnica si Retehnologizare.
Repere istorice
- 1999 Îsi înceteaza activitatea Exploatările Miniere Câmpu lui Neag si Petrila Sud.
- 2003 Îşi încetează activitatea Exploatarea Miniera Dâlja.
- 2004 Îşi încetează activitatea Exploatarea Miniera Valea de Brazi.
- 2006 Îşi încetează activitatea Exploatarea Miniera Aninoasa.
- 2012 În data de 26 noiembrie s-a înființatSocietatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A.– persoana juridică română cu capital integral de stat, acţionar unic statul român prin Ministerul Economiei, având forma juridică de societate comercială pe acţiuniîşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române.
2012 – se înfiinţează CEH
În anul 2012 se înfiinţează Complexul Energetic Hunedoara ca o “speranţă” pentru continuarea activităţii miniere în Valea Jiului. Noua societate preia patru unităţi miniere, Lonea, Vulcan, Livezeni şi Lupeni. Complexul Energetic Hunedoara nu a avut evoluţia aşteptată. În fiecare an societatea a acumulat datorii, iar în anul 2015, în luna decembrie a fost aprobată deschiderea procedurii insolvenţei. Acum, în anul 2016, ministrul Energiei, Victor Grigorescu anunţă că două din cele 4 unităţi miniere se vor închide până în anul 2018 şi Valea Jiului mai rămâne cu două exploatări. Astfel, Valea Jiului scrie istoria. Istoria închiderii mineritului.
[slideshow_deploy id=’20328′]