Pădurea din Parâng se dispută din nou în instanță
Primăria Petroșani se luptă din nou în instanță cu Romsilva, pentru terenul din Parâng pentru care s-a realizat și o expertiză topografică al cărui termen de depunere a expirat luni.
Iniţial, expertiza trebuia finalizată până în data de 6 aprilie, însă expertul desemnat de instanţă în această cauză nu s-a încadrat în termene. A fost amendat de judecătorul de caz cu suma de 200 lei pentru neîncadrarea în termenul stabilit de instanţă pentru depunerea Raportului de expertiză. Totodată, I s-a pus în vedere expertului ca, până la data de 25.04.2016, să depună Raportul de expertiză dispus, însoţit de toate actele doveditoare pentru decontul final.
Procesul dintre Primăria Municipiului Petroşani şi Romsilva, pentru terenul din Parâng pe care ar trebui să fie construită o instalaţie de transport pe cablu va continua în data de 27 aprilie, când va fi analizată şi expertiza tehnică, pentru care s-a stabilit şi onorariu provizoriu de expert în cuantum de 2000 lei, sumă pe care trebuie să o achite Primăria Petroşani. Prin această expertiză topografică trebuie să se determine exact suprafaţa afectată de instalaţiile de transport pe cablu, în condiţiile în care cei de la Romsilva contestă terenul solicitat de municipalitatea din Petroşani, considerând că, pe unele suprafeţe se vor amenaja doar pârtiile de legătură. Expertiza va stabili atât suprafaţa totală care trebuie scoasă din fondul forestier, cât şi suprafaţa efectivă afectată de instalţii.
Procesul în instanţă a pornit după ce reprezentanţii Romsilva au refuzat să renunţe la circa 43 de hectare de teren pe care ar fi urmat să fie realizată o instalaţie de transport pe cablu. Practic, procesul de pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia are la bază încercarea Primăriei din Petroşani de a scoate definitiv din fondul forestier naţional circa 43 de hectare de teren, aşa încât să poată continua proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Administraţia publică locală a obţinut două decizii favorabile în procesul intentat Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, însă Înalta Cure de Casaţie şi Justiţie a răsturnat tot eşafodajul când a decis admiterea recursului declarat de Regia Naţională de Pădurilor – Romsilva împotriva sentinţei nr. 396 din 29 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Ca urmare, acasat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, unde procesul a stagnat timp de mai multe luni, la fel ca şi proiectul din Parâng. După ce o perioadă cauza a fost suspendată, acum a fost repusă pe rolul instanţei.
[slideshow_deploy id=’17217′]