Atenţie la ţepele cu locuri de muncă!
Mare atenţie dacă vreţi să lucraţi în străinătate.Inspectorii de muncă atrag atenţia că au fost identificate numeroase situaţii în care agenţii autorizaţi în vederea medierii şi plăsării forţei de muncă în străinătate nu şi-au respectat promisiunile de angajare în străinătate.
În loc să îşi găsească stabilitatea financiară, aşa cum sperau, mulţi oamenii au fost înşelaţi şi, din păcate, singura cale de recuperare a sumelor plătite este cea a instanţelor de judecată. „Din păcate aceste acţiuni exced limitele de competenţă al inspectoratelor teritoriale de muncă judeţene fiind acţiuni catalogate ca infracţiuni. Pe cale de consecinţă plângerile adresate de persoanele înşelate se depun la secţia de poliţie cea mai apropiată de domiciliul reclamantului”, a declarat Sorin Gabriel Istrate, consilier comunicare şi relaţii publice în cadrul Inspectoratulului Teritorial de Muncă Hunedoara.
Fiecare persoană care doreşte să plece şi să muncească în străinătate trebuie să se informeze despre ţara unde doreşte să lucreze: legislaţia aplicabilă, limba ţării de destinaţie, obiceiurile locului, munca pe care doreşte să o efectueze: loc de muncă, condiţii de muncă, salariul, timp de muncă si de odihnă; locul unde va trăi, respectiv cazare/ masă; sănătate, dar şi posibilitatea de comunicare/informare cu cei de acasă, diverse organisme şi organizaţii (ambasadă, poliţie, salvare, drepturile emigranţilor, asociaţiile de români etc) şi posibilitatea de transport, documente de călătorie şi de trecere a frontierei.
Oficialii ITM Hunedoara atrag atenţia că multe din aceste informaţii trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractelor de ofertă fermă de locuri de muncă pe care beneficiarii le semnează cu agenţia de mediere. „Sub nicio formă, cetăţenii care doresc să lucreze în străinătate nu trebuie să plece la muncă fără semnarea contractelor de mediere cu agenţia. În cuprinsul acestor contracte trebuie să fie înscrise obligatoriu următoarele date: părţile contractante; obiectul contractului( denumire angajator străin, îndeplinirea tuturor formalităţilor pentru încheierea contractului individual de muncă; îndeplinirea formalităţilor privind deplasarea la locul de muncă); obligaţiile părţilor (furnizor/beneficiar); tariful serviciilor de mediere; modificarea, completarea contractului de mediere, încetarea acestuia; prevederi referitoare la eventuale litigii”, a mai precizat sursa citată anterior.
Listele agenţiilor de mediere şi plasare a forţei de muncă în străinătate se găsesc pe site-urile inspectoratelor teritoriale de muncă din fiecare judeţ, astfel încât pot fi verfificate de oricine doreşte. Multe persoane pot cădea în plasa traficaţilor de persoane dacă nu respectă recomandările făcute de inspectorii de muncă.
[slideshow_deploy id=’17217′]
« Vopsitul ouălor, tradiţie la Casa Pollicino (Știre anterioară)
(Următoarea știre) S – a modificat legea taximetriei. Guvernul a eliminat unele restricții »