Veteranii de război, premiaţi la Petroşani
Un singur vetern de război, o doamnă, a mai putut veni, joi, la Primăria Petroşani pentru a-şi ridica premiul oferit de municipalitate. În total, în Petroşani mai sunt patru veterani, însă bătrâneţea şi afecţiunile de care suferă i-au împiedicat să mai participe la ceremonia organizată în cinstea lor de municipalitate.
Veteranii de război, cei care şi-au riscat viaţa pe front pentru a apăra Patria şi nu au pregetat niciun moment să plece la luptă pentru pământul sfânt, au fost premiaţi, joi, de primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, celebrată an de an în data de 29 aprilie.Fiecare veteran a primit câte 500 de lei şi o Diplomă de Excelenţă, însă doar Domnica Ileşoi, care are aproape 90 de ani, a mai putut participa personal la această manifestare.
S-a bucurat de premiul înmânat de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, dar a recunoscut că are şi un mare regret şi anume faptul că tinerii de astăzi nu mai sunt la fel de patrioţi ca odinioară, când înfrunta ororile războiului. Nu ştie dacă atunci a fost mai greu sau acum, când România traversează o perioadă tulbure, şi spune că îi plânge sufletul când vede cum glia strămoşească este înstrăinată.
„Parcă acum este mai critică situaţia decât atunci, în timpul războiului. Parcă de la o zi la alta este mai greu. Sau bătrâneţea îşi spune cuvântul, sau noi vedem altfel vremurile…nu ştiu ce să zic. Mergem încet, ca melcul. Când eram tânără, vedeam viaţa înainte cu mai mult entuziasm, cu mai multă putere, cu mai multă încredere. Parcă azi nu mai ai acea încredere. Mergi fără încredere. Nu ştiu, e ceva ce parcă nu ne lasă să mergem înainte.
(…) Când am văzut că se vând 2 milioane de hectare de teren… Eu aşa am învăţat de la părinţii mei: glia reprezintă averea strămoşească. Trebuie să luptăm pentru ea. Şi când văd că totul se distruge de la o zi la alta, mă doare sufletul. Tinerii nu mai ştiu să lupte. Cred că 30 la sută din tinerii sub 30 de ani sunt analfabeţi, nu le place să munceacsă, nu au o pregătire, nu au o şcoală profesională, nu au nimic. Trăiesc de la o zi la alta. Nu ştiu, noi suntem vinovaţi că nu i-am educat? Nu îşi dau seama… Aş vrea ca tinerii aceştia să fie patrioţi, să-şi apere ţara, să facă totul pentru ţară, aici în România. Aici ne-am născut, aici trăim, aici muncim şi aici o să murim. Şi, pentru asta, parcă aş lupta din suflet. Aş vrea să văd mai mult entuziasm de la aceşti tineri, mai multă muncă, mai mult patriotism. Noi aşa am fost învăţaţi. Părinţii mei aşa m-au crescut, să ne apărăm glia şi patria”, ne-a declarat Domnica Ileşoi.
Veteranii sunt tot mai puţini şi mai bătrâni şi, cu atât mai mult, memoria lor este cinstită an de an la Petroşani. Este un gest de recunoştinţă, de apreciere faţă de cei ce şi-au riscat viaţa şi care reprezintă unexemplu pentru comunitate.
[slideshow_deploy id=’17217′]
« HUNEDOARA. Se caută director pentru DGASPC! (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Percheziţii. Administratori hunedoreni cercetaţi pentru evaziune fiscală »