Tulișa MTB Trail- aventură pe două roți
Mai mulți entuziaști au intuit succesul pe care-l poate avea un traseu montan deosebit de frumos, care poate fi inclus într-un circuit de mountain bike, dar care nu interesează și autoritățile locale. Culmea este că tot autoritățile vorbesc despre dezvoltarea turistică a zonei miniere Valea Jiului ca o alternativă la minerit.
Tulișa MTB Trail este un circuit inițiat de o mână de entuziaști și va avea loc pe 13 mai, iar plecarea ”riderilor” va avea loc din municipiul Lupeni.
Pasionaţii de ciclism montan spun că traseul este perfect pentru o “căţărare” pe cei mai sălbatici munţi din ţara noastră. Zona parcursă este extraordinar de frumoasă şi cicliştii îşi pun la grea încercare pregătirea fizică pentru a ajunge, pe două roţi, la cota de peste 1400 de metri. „Traseul parcurs de noi urmăreşte potecile făcute de localnici şi pe anumite zone drumul forestier. Este deosebit de frumos şi perfect pentru o ieşire pe două roţi, aşa ca de week-end. Pe acest traseu este permis accesul cu bicicleta”, spune unul dintre cicliştii pasionaţi de zonă. Nu doar prin Lupeni poate fi parcurs acest traseu ci și din sens opus, adică cu plecare din Hațeg. Turul nu este pentru cei neinițiați, mai ales că excursia chiar pe două roţi nu este tocmai uşoară şi, plecând din Haţeg, durează aproape şapte ore cu tot cu popasuri. Temerarii spun că merită efortul. „Plecând din Haţeg, traseul dus-întors durează cam şapte ore cu tot cu pauzele pentru a admira frumuseţea Retezatului. Cei care vor să zăbovească au la Baleia şi un refugiu montan şi de aici se poate pleca pe trasee montane în tot Retezatul. De la Baleia se vede Tulişa şi monumentul ridicat pe vârf. Dacă eşti experimentat poţi pleca la Tulişa, bineînţeles pe bicicletă, pentru că există drumul forestier şi cobori prin Câmpu lui Neag-Uricani”, spune un alt ciclist.
Cicliştii au şi un sfat pentru turiştii care pleacă pe munte, pe jos ori pe două roţi, să lase vorbă la punctul de jandarmi din comuna Pui sau Câmpu lui Neag, în funcție de zona de plecare, astfel ca în caz de nevoie salvatorii să ajungă într-un timp scurt la ei. La fel de important este şi să se intereseze de starea vremii şi să aibă echipament adecvat pentru drumeţia pe munte.
[slideshow_deploy id=’22083′]