Tradiţii păstrate cu sfinţenie în comunitățile de momârlani
Paștile este cea mai importantă sărbătoare creștină, este despre speranță, renaștere, mântuire, credință. Iar în comunităţile de momârlani din Valea Jiului , aceştia şi-au păstrat tradiţiile ancestral, nealterate de nou sau de commercial.
Satele din Valea Jiului sunt printre cele mai pitoreşti, din punct de vedere al obiceiurilor, unde sărbătoarea de Paşti este o adevărată încântare, o desfătare a privirii şi sufletului deopotrivă aici, la momârlani acasă.
Imediat după Paşti, momârlanii din Valea Jiului pornesc nedeile. Petrecerile câmpeneşti din jurul bisericilor se ţin lanţ şi sunt prilej de bucurie şi de reîntâlnire pentru toată comunitatea. Nedeile sunt organizate, din moşi – strămoşi şi sunt programate în aşa fel încât, pe cât posibil, să nu coincidă cu o alta, a altei aşezari de momârlani. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, oamenii petrec aşa cum ştiu de la străbuni, cu bucate specifice – curechi cu carne de berbecuţ şi păsat cu brânză- dar nu uită nici de obiceiul de spargere a ouălor, în care cel care reuşeşte să aleagă cele mai tari ouă vopsite le ia pe toate pe cele pe care a reuşit sa le spargă.
Bucatele sunt preparate după reţete străvechi, lăsate moştenire din tată în fiu. Vopsitul ouălor în acesta zona se face prin metodă tradiţională, folosind coji de ceapă roşie, iar pentru luciu se ung când sunt calde cu slănină.
Puşcatul cu ţeavă de carbid este un alt obicei şi constă în fabricarea artizanală unei ţevi metalice, înfundate la un capăt, în care se bagă prin partea frontală carbid, se toarnă apă, apoi se aşteaptă preţ de câteva secunde până la acumularea gazului rezultat în urmă reacţiei dintre carbit şi apă (acetilenă) şi prin intermediul unei găuri aflate aproape de partea înfundată a ţevii metalice se initiza explozia cu ajutorul unui surse de foc. O altă sărbătoare ţinută cu sfinţenie în zona, este udatul fetelor şi femeilor în a două zi de Paşti, când tinerii băieţi sau bărbaţii pleacă din casă în casă şi udă cu parfum fetele sau femeile din aceea casă.
Potrivit site-urilor care promovează comunităţile de momârlani, la opt zile după Înviere, oamenii au o altă sărbătoare foarte importantă în calendarul popular: Paştele Blajinilor. În credinţa populară, această sărbătoare este dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor trecuţi la cele veşnice. Prima luni din a doua săptămană după Paşti se mai numeşte Lunea Morţilor, Paştele Morţilor, Paştile Mici, Paştele Rohmanilor sau Paştele Blajinilor.
Foto: Facebook
[slideshow_deploy id=’30675′]
« La Apa Serv, pensionarea salariaților vine împreună cu respectul cuvenit veteranilor în câmpul muncii (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Scandal într-un club din Petroşani! »