Suspiciune de şantaj şi ameninţări în „Dosarul Sucilă”

 
Adrian Sucilă scoate la iveală noi amănunte surprinzătoate din dosarul său, de o gravitate majoră, care ar putea răsturna sentinţa pronunţată la Judecătoria Petroşani şi menţinută la Curtea de Apel Alba Iulia. Sunt documente din timpul anchetei penale în urma căreia a fost trimis în judecată şi, mai apoi, condamnat, de care fostul poliţist a decis să vorbească public.
sucila (1)
Acesta a prezentat un proces verbal încheiat ca urmare a discuţiilor dintre anchetatori şi una dintre părţile din dosar, în timpul anchetei penale, care conţine elemente ce s-ar putea încadra la şantaj, ameninţări sau promisiuni. Astfel, după ce se consemnează, chiar din primele secunde ale discuţiilor, că persoana respectivă nu doreşte să dea nicio declaraţie, procurorul şi poliţistul de caz continuă să o înregistreze – fără ştirea acesteia – în timp ce îi dă de înţeles că este o discuţie neoficială, prietenească aproape. Mai mult, la un moment dat procurorul spune clar, „neoficial, că nu consemnez”. O discuţie presărată cu expresii de genul „sfatul meu este să nu mai discuţi cu nimeni altcineva, să stai să te gândeşti (….)Îi neplăcut să ai un dosar penal, înţelegi?!”, „E important că avem ceva, din moment ce am venit până aici”, „…. pot fi luate nişte măsuri preventive faţă de tine, acum ai bacalaureatul…”, „să te gândeşti că….”, „eu atâta vreau să-ţi spun, că….”, Luni, când discutăm, depinde şi de….”. Mai grav, abia pe la finalul discuţiei, înregistrată cap – coadă, anchetatorii îi comunică persoanei respective că are dreptul să fie însoţită de un avocat. În plus, discuţia înregistrată ambiental– neoficială, după cum scrie negru pe alb – este trasă pe un CD, după cum se precizează în acelaşi proces verbal, transcrisă şi dusă în instanţa de judecată. CD-ul nu a mai ajuns în instanţă, însă acest proces – verbal este una dintre probele pe baza căreia Adrian Sucilă a fost condamnat de judecători. Un amănunt la fel de interesant este şi faptul că în procesul verbal, redactat la 4 zile după înregistrare, se consemnează că la discuţie participă diverse persoane, însă documentul este semnat doar de poliţistul de caz.
Niciuna dintre părţi nu a dat declaraţii „pe placul anchetatorilor”, nici chiar presupusa victimă, şi, la scurt timp, pe numele mamei celor doi copii audiaţi în crucea nopţii cum s-ar spune, ex-viceprimarul Angela Stoica, s-a constituit un dosar penal. Era acuzată de mărturie mincinoasă, dar, ulterior, după ce Sucilă a stat în arest preventiv, cauza a fost clasată. Adrian Sucilă a tras linie şi a calculat cât a avut şi cât mai are de suferit, pentru că, pe lângă sancţiunea propriu – zisă, acesta mai are şi un termen de încercare. E mai mult decât pedeapsa maximă pe care ar fi putut să o primească pentru infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată. Fostul poliţist are şi o teorie, perfect plauzibilă. Dosarul său a fost constituit după ce a fost pus sub interceptare într-un alt dosar în care se cerceta incendierea maşinii de lux a fiului primarului din Vulcan, Gheorghe Ile. Interceptare despre care nu a fost înştiinţat, iar prin constituirea acestui nou dosar anchetatorii puteau „acoperi” posibilul viciu de procedură. Adrian Sucilă spune că în cele din urmă va dovedi că este nevinovat. Iar până atunci susţine că va continua greva foamei, dar de data aceasta la Bucureşti.
[slideshow_deploy id=’17217′]