Municipalitatea din Petroşani nu a pierdut niciun leu din programul de anvelopări!
Primăria Petroşani nu a pierdut niciun leu din banii alocaţi pe programul de anvelopări de blocuri. Diferenţele dintre sumele aprobate şi cele decontate efectiv apar ca urmare a schimbării metodologiei de lucru a guvenului, a explicat primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Tiberiu Iacob – Ridzi a ţinut să facă aceste clarificări ca urmare a unor informaţii vehiculate în ultima perioadă în spaţiul public. De ce s-a ajuns la „cantonarea” în conturile ministerului a 300.000 de lei a explicat directorul SPADPP Petroşani, Daniel Vişan. „În ceea ce priveşte reabilitarea blocurilor din municipiul Petroşani şi mă refer aici la cele 10 blocuri – respectiv blocurile de pe strada Păcii şi un bloc de pe strada 1 Decembrie 1918 – valoarea totală a contractului este de 2.948.039 lei, iar cota ministerului care reprezintă 50% din valoare este 1.474.019 lei. Din această cotă s-au decontat anumite sume, proporţional cu lucrările efectuate în teren. Actualmente, din cele 10 blocuri, 7 sunt recepţionate, s-au finalizat, iar trei sunt în curs. Modul de decontare a plăţilor efectuate de minister către constructor prin noi, prin Municipiul Petroşani, s-au desfăşurat în felul următor: comisia, împreună cu constructorul şi dirigintele de şantier întocmea situaţiile de plată, de lucrări efectuate în teren. Acele devize, acele situaţii se înaintau ministerului, după care se semna contractul de finanţare cu ministerul, care vira banii în contul municipiului şi noi, la rândul nostru viram banii în contul constructorului. Suma vehiculată că s-ar fi pierdut nu a intrat niciodată în contul municipiului, acea sumă se află în contul ministerului, dar acea sicopă a apărut după schimbarea guvernului, când s-a schimbat modul de lucru. Nu au mai acceptat situaţiile în avans, ci se întocmea contractul de finanţare, după care veneam cu situaţiile de plată şi se decontau. Noi având întocmite acele situaţii de dinainte, suma respectivă a rămas în contul ministerului. La final, când recepţionăm şi celelalte trei blocuri, o să vedem cum se va regla procedural acea situaţie”.
Pe de altă parte, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi a subliniat că: „în concluzie, până la schimbarea Guvernului am lucrat pe o metodă, se făceau situaţii de lucrări, după care se semna contractul de finanţare şi se dădeau banii, după care s-a decis ca prima dată să se facă contractul de finanţare şi apoi să se depună situaţiile de lucrări. Aici a fost de fapt această situaţie legată de suma de 300.000 de lei, care a rămas oarecum cantonată în conturile ministerului. Ea nu este pierdută şi urmează la sfârşitul lucrării să ne reglăm cu ea, în conformitate cu metodologia de lucru a ministerului. Deci, nu s-a dat, nu s-a retras”.
De precizat că gradul de decontare scăzut este o problemă la nivel naţional, tocmai din cauza acestei schimbări de metodologie. În plus, având în vedere că de acum înainte se finanţează pe fonduri europene, din an în an guvernul a redus sumele alocate pentru programul de anvelopări.
[slideshow_deploy id=’17636′]
« Bătaie ca în filme în faţa unui bar din Simeria (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Hoțul ”amator” a ieșit din închisoare »