Rusalii 2016: Salariaţii vor sta acasă pe 20 iunie
Prima şi a doua zi de Rusalii, care în acest an pică pe 19 şi 20 iunie, sunt sărbători legale nelucrătoare, astfel că salariaţii cu program normal se vor bucura luna viitoare de un weekend prelungit. Totuşi, cei care sunt nevoiţi să lucreze cu ocazia Rusaliilor vor avea dreptul la compensaţii.
În prezent, prima şi a doua zi de Rusalii se numără printre liberele legale incluse în Codul muncii – singurul act normativ în vigoare ce prevede în ce zile de sărbătoare legală nu se lucrează.
Din moment ce aceste două sărbători pică întotdeauna duminica şi lunea, salariaţii cu program obişnuit (adică de luni până vineri) vor beneficia de timp liber doar în data de 20 iunie.
Până acum, angajaţii au primit liber în 2016 doar pe 1 ianuarie, din moment ce a doua zi din 2016 a picat într-o sâmbătă, şi pe 2 mai, din moment ce prima zi de Paşte şi Ziua Muncii s-au suprapus într-o duminică. Astfel, excluzând prima şi a doua zi de Rusalii, rezultă că până la finele anului mai sunt cinci libere legale, dintre care doar patru pică în timpul săptămânii:
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
- Sfântul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
- Ziua Naţională a României – 1 decembrie (joi);
- prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).
Potrivit Codului muncii, acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar prin contractul colectiv de muncă aplicabil (acolo unde este cazul) pot fi stabilite şi alte zile libere. În acelaşi timp, de reţinut este că sărbătorile legale nelucrătoare şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu se includ în durata concediului de odihnă anual.
Dacă vei lucra de Rusalii, angajatorul trebuie să-ţi acorde compensaţii
Acordarea de timp liber în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală nu este valabilă pentru toţi salariaţii. Concret, aşa cum este precizat în Codul muncii, anumite categorii de angajaţi trebuie să lucreze în aceste zile, beneficiind, în schimb, de compensaţii.
Înainte de toate, este vorba de unităţile sanitare şi unităţile de alimentaţie publică. Pentru acestea, Guvernul trebuie să stabilească programe de lucru adecvate, pentru a se asigura asistenţa medicală şi aprovizionarea cetăţenilor cu produse alimentare de strictă necesitate. Apoi, legea face referire la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Angajaţilor vizaţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător sau să li se acorde un spor salarial, conform dispoziţiilor Codului muncii: „Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140 (sanitare şi de alimentaţie publică – n. red.), precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 (cele pentru care activitatea nu se poate întrerupe – n. red.) li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
Dacă nu dau liber salariaţilor în zilele de sărbătoare legală sau dacă nu acordă compensaţiile prevăzute de lege celor care lucrează în aceste zile, angajatorii riscă să primească amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Important! Angajatorii care se ocupă în centrele comerciale de vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare pot să-şi cheme salariaţii la muncă, în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, doar cu acordarea compensaţiilor amintite în Codul muncii, după cum a stabilit în 2015 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
[slideshow_deploy id=’17636′]
Sursa: avocatnet.ro