Eliminarea violenței, provocare pentru comunitatea Petroșaniului
Profesori, educatori, preoți, dar și reprezentanții administrației publice de la Petroșani au participat la o dezbatere care a avut ca temă “Comunicarea non-violentă în educația copiilor”. Participanții la eveniment au încercat să tragă anumite concluzii legate de această tendință, din ce în ce mai prezentă, în societate.
“Am lansat această invitație venită din partea Primăriei municipiului Petroșani, a Casei Pro Urbis cu contribuția tinerilor de la Consiliul Consultativ de a reuși să discutăm care să pună în evidență elemente, informații, puncte de vedere legate de cât de important este să fie educați copiii într-un spirit al comunicării non-violente. Aceasta a apărut dintr-o necesitate a zilelor în care trăim, în care remarcăm că tendința de a fii agresiv este din ce în ce mai prezentă la copii de vârstă din ce în ce mai mică”, a declarat Felicia Portase, reprezentant Casa ProUrbis.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a subliniat că această tendință este o provocare pentru comunitate.
“E o chestiune mult mai importantă decât am crede noi la acest moment, acest comportament. Ne așteaptă, pe noi, adulții de acum o mare provocare în ceea ce înseamnă generațiile viitoare având în vedere mai multe aspecte. Unul dintre aspecte și cel mai important este că violența promovată la televizor și pe internet nu este îngrădită. Pe de altă parte ne confruntăm cu un comportament inadecvat al părinților legat de educația copiilor, avem o altă problemă legată de educația în școli. E o provocare pentru noi și noi ca și comunitate avem rolul și datoria de a face ceva și prin acest forum de dzbatere legat de limbajul non-verbal putem să pornim spre o astfel de dezbatere din care să despindem niște metode și niște soluții măcar pentru copiii noștri din Petroșani”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, priamrul municipiului Petroșani.
De cealaltă parte, preotul Iulian Sălaje a ținut să precizeze că actele de violență datează încă de acum 2000 de ani, dându-i ca exemplu pe Cain și Abel.
“Problema violenței este de când Cain și Abel erau primii copii ai lui Adam și ai Evei și când Cain a decis să îl ucidă pe fratele său pentru că Dumnezeu l-a pus la o încercare și a socotit să nu îi primească jertfa lui, să o primească pe a fratelui. De fiecare dată când violentăm pe cineva verbal sau chiar fizic, de fapt violența noastră este îndreptată asupra lui Dumnezeu pentru că Dumnezeu l-a făcut pe om și atunci te revolți împotriva celui care te-a supărat”, a declarat Iulian Sălaje, preot.
Evenimentul a fost organizat de Casa Pro Urbis, Consiliul Consultativ al Elevilor și Primăria municipiului Petroșani.
[slideshow_deploy id=’17636′]