Petreceri câmpenești în Straja şi Retezat
O nedeie în vârf de munte, la Straja, unde turiştii pot lua parte la un concurs de călărit şi o şezătoare la poale de Retezat sunt doar două oferte pregătite la debutul sezonului de vară pentru iubitorii muntelui. Organizatorii ambelor evenimente aşteaptă cât mai mulţi turişti să se bucure alături de ei de sărbătoare.
Nedeia Sânzienelor din Straja adună sute de localnici şi turişti care petrec în vârf de munte, însă pe lângă spectacolele de muzică invitaţii au parte şi de concursuri în care tinerii îşi pot arăta măiestria în arta călăritului. Petrecerea este o tradiţie pentru staţiunea hunedoreană Straja, fiind ţinută cu sfinţenie de către localnicii care în trecut, înainte ca Valea Jiului să fie cunoscută pentru cărbune, se ocupau de păstorit.
Încet, încet, manifestarea momârlanilor a prins şi la turişti dar şi la ortacii care şi-au căutat bunăstarea în bazinul carbonifer. Aşa se face că în fiecare an, în iunie, de Sânziene, munţii Vâlcan care străjuiesc staţiunea se umplu de turişti, localnici şi momârlani, la una din cele mai mari petreceri câmpeneşti organizate în Vale. Atracţia nedeii din Straja este concursul de cai, obicei la fel de vechi ca nedeia în sine, şi la care gospodarii momârlani ies să se „fălească cu animalele de povară” dar şi să le arate celor care urmăresc întrecerea, ce calităţi au animalele. Fiecare momârlan care se respectă are în gospodărie cel puţin un cal, iar bunăstarea lui este reflectată de animal. Tradiţia respectată cu sfinţenie de momârlani cere ca animalele de tracţiune să fie suspuse unor probe extrem de dificile, iar la final flăcăul care reuşeşte să câştige competiţia este declarat „omul nedeii”.
La poale de Retezat, localnicii din Țara Hațegului îi invită pe iubitorii de turism lent să asculte poveștile lor, să se bucure de muzica locului, să deguste bucate locale și să descopere natura la picior sau pe bicicletă .
Foto: skistraja
[slideshow_deploy id=’33102′]