Ce bugetari se vor bucura, începând din luna august, de salarii mai bune?
Modificările la salarizarea bugetarilor au fost aprobate miercuri de Guvern, astfel încât, începând cu luna august, sistemul de salarizare pentru personalul medical şi cel didactic va fi serios modificat. Prin adoptarea noilor prevederi, ce se vor aplica unui număr de 650.000 de bugetari, Executivul încearcă să echilibreze câştigurile salariale ale acestora, dar şi să îi răsplătească pe cei cu o activitate deosebită.
Subiectul salarizării bugetarilor a fost unul dezbătut intens în ultima perioadă de către Guvern şi partenerii sociali. Iar ca urmare a întâlnirilor repetate dintre reprezentanţii Executivului şi cei ai tuturor familiilor ocupaționale, Ministerul Muncii a lansat recent, în dezbatere publică, Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
De altfel, proiectul de act normativ a fost adoptat în cadrul şedinţei săptămânale de miercuri a Guvernului, ceea ce înseamnă că, pentru a intra în vigoare, mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial.
Practic, prin aprobarea noilor măsuri, autorităţile doresc să îndrepte erorile făcute în ultimii cinci ani în salarizarea sistemului bugetar, astfel încât, de-acum încolo, să existe oechitate salarială şi să nu mai existe diferenţele întâlnite în prezent între persoane încadrate pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi atribuţii în cadrul unei unităţi, indiferent că este vorba de spital, şcoală, secţie de poliţie, primărie etc. Noua abordare se va concentra pe principiul „la muncă egală, plată egală”.
Concret, potrivit unui comunicat recent al Executivului, de noile prevederi vor beneficia aproximativ 650.000 de bugetari, în două etape, iar primii vizaţi de corectarea structurii salariale vor fi angajaţii din sistemul medical şi cei din învăţământ.
Cât vor câştiga angajaţii din sistemul de sănătate
Sistemul de salarizare din sănătate va fi modificat semnificativ începând cu luna august, astfel încât să fie eliminate inechitățile salariale pentru toți cei aproximativ 163.000 de angajați existenţi în prezent.
Conform informaţiilor furnizate de Guvern, va fi încurajată intrarea în sistem a tinerilor, medicii debutanţi fiind în prezent slab motivaţi să îşi înceapă cariera în România după absolvirea facultăţii de medicină. Prin urmare, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu în România, în contextul în care foarte mulţi tineri aleg să profeseze în alte ţări după finalizarea studiilor.
Totodată, proiectul de OUG adoptat miercuri oferă şi câteva exemple concrete, astfel că, spre exemplu, salariul de încadrare al unui medic din unități clinice va fi cuprins între 2.364și 2.944 de lei, în funcție de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 și 2441 de lei, tot în raport cu vechimea în muncă.
În ceea ce priveşte salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe, acesta va avea un cuantum cuprins între 4.371 și 5443 de lei, diferenţele fiind determinate de specializarea fiecăruia, gradul și vechimea în muncă.
Notă: În forma lansată de Ministerul Muncii, proiectul de OUG stabilea salarii identice pentru persoanele cu aceleaşi funcţii şi gradaţii. Spre exemplu, un medic primar gradaţia 5 urma să fie remunerat cu suma de 5.105 lei lunar, indiferent de salariul pe care îl primeşte acum şi fără să conteze oraşul în care profesează. Conform aceluiaşi principiu al echităţii, medicii specialişti din unităţi clinice gradaţia 5 urmau să câştige 4.012 lei, asistenţii medicali cu studii postliceale 2.441 de lei (cuantumul maxim transmis de Guvern miercuri pentru această funcţie), iar infirmierele din cadrul acestui tip de unitate 1.718 lei, indiferent de spitalul în care lucrează.
Comunicatul de presă remis redacţiei noastre arată şi ce se întâmplă în situația în care salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai mici decât acestea. Concret, în acest caz, va fi păstrat nivelul salariilor aferente lunii iulie a acestui an.
Nu în ultimul rând, proiectul de act normativ reglementează şi situaţia gărzilor efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază. Astfel, acestea se vor desfășura în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, iar personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.
Ce salarii vor primi profesorii
Sistemul de salarizare pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ va fi modificat considerabil, la rândul din său, din luna august, urmând a fi eliminate astfel inechitățile salariale pentru aproximativ 280.000 de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ.
Ca în cazul tinerilor absolvenţi de medicină, şi profesorilor debutanţi le va fi acordată o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul de învăţământ.
Potrivit exemplelor transmise de Guvern, pentru un profesor debutant salariul va fi între1.700 și 2.117 de lei, în timp ce un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu o vechime de până în şase ani va fi remunerat cu un salariu de bază cuprins între 1.896 și 2.361 de lei.
În acelaşi timp, un profesor universitar cu vechime în învățământ între şase şi zece ani va avea un salariul de bază între 2.991 şi 3.465 de lei, care va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la suma de 6.935 de lei.
Şi în cazul profesorilor, dacă salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai sunt mici sau egale decât cele prezentate se va păstra nivelul salariilor aferente lunii iulie.
Însă, în situaţia în care salariul brut este mai mare decât cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din creşterea rezultată începând cu luna august 2016 şi 100% începând cu luna decembrie 2017.
Din 2017, bonusuri de performanţă în sănătate, iar din 2018 şi în învăţământ
Pe viitor, potrivit ultimelor informaţii, va fi introdus un sistem de premiere bazat pe criterii de performanţă pentru personalul medical şi cel din sistemul de învăţământ. Astfel, aşa cum reiese din proiectul de OUG aprobat miercuri, ordonatorii principali de credite vor putea acorda premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții. De asemenea, sumele neutilizate în cursul unui trimestru vor putea fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiași an bugetar.
Totuşi, sistemul de premiere va fi acordat treptat, astfel:
- începând cu 1 ianuarie 2017, pentru personalul din sistemul de sănătate;
- începând cu 1 ianuarie 2018, pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învăţământ.
Notă: Acordarea bonusurilor va fi condiționată de asumarea şi îndeplinirea unor criterii de performanță, criterii ce vor fi elaborate de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației şi aprobate prin hotărâre de Guvern.
Tot printr-un act normativ adoptat de Guvern va fi reglementată şi înființarea registrului general de evidență al persoanelor plătite din fonduri publice, pentru a avea o evidență clară a angajaților din sistemul bugetar.
În altă ordine de idei, în cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferențelor de salarizare se va face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului (SGG). În situația în care salariile de bază calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la SGG sunt mai mici, se va păstra nivelul salariilor aferente lunii iulie a acestui an.
Pentru personalul militar, poliţişti din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie/salariile de funcţie în care nu au fost cuprinse sumele compensatorii corespunzătoare soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009 vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind aceste sume compensatorii. Aceste drepturi salariale se vor acorda în două etape: jumătate dintre acestea începând cu luna august 2016 şi cealaltă jumătate începând cu luna august 2017.
Potrivit informaţiilor furnizate de Executiv, cheltuiala bugetară pe care o presupune aplicarea noilor măsuri în 2016 este estimată la 873 milioane de lei, iar pentru 2017 la 2,6 miliarde de lei.
[slideshow_deploy id=’30675′]
Susa: avocatnet.ro