Expertiză finalizată în „Dosarul Sucilă”
În dosarul în care fostul poliţist Adrian Sucilă este judecat pentru pornografie infantilă a fost depus raportul noii expertize informatice realizate pentru clarificarea cauzei.
Magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia au dispus efectuarea unei noi expertize informatice, iar raportul a fost depus luni la dosarul cauzei. Iniţial, judecătorii de la instanţa de apel au dispus doar clarificarea unor aspecte din expertiza efectuat în cauză încă de la instanţa de fond – Judecătoria Petroşani, însă în cele din urmă a fost nevoie de refacerea totală a documentului. Decizia de refacere a expertizei a fost cerută după ce s-a constatat că majoritatea fişierelor apăreau ca fiind modificate înainte de crearea lor. De asemenea, apăreau neconcordanţe între data de creare, accesare, vizualizare şi instanţa de apel a dispus să se lămurească aceste aspecte. Judecătorul de caz a reţinut că o parte a fişierelor ar fi fost stocate şi pe un hard disk, dar acestea erau şterse, nu mai existau într-un spaţiu accesibil publicului, fiind găsite cu un soft special, aspect care, la fel, trebuia lămurit. Numai că, surpriză: cele două expertize nu „bat” în părţi esenţiale, astfel că este nevoie de clarificări, care vor fi solicitate la următorul termen de judecată, stabilit pentru data de 12 septembrie, termen până la care trebuie achitată şi această nouă expertiză, efectuată de un expert independent. „S-a efectuat o nouă expertiză asupra mijloacelor informatice, care în linii mari vine să confirme vechea expertiză, în sensul că pe laptop nu au fost găsite informaţii de natura celor care formau obiectul dosarului. Pe un hard disk nu au fost găsite informaţii şi cel de-a doilea hard disk au fost găsite mai multe fotografii, dar nu ştim care sunt acestea”, a declarat Daniel Tomescu, avocatul fostului poliţist vulcănean. Practic, expertul nu a indicat numele fişierului, menţionând doar faptul că ar fi fost găsite în anumite foldere. De asemenea ar exista şi unele diferenţe în ceea ce priveşte data la care ar fi fost create fişierele respective, diferenţe care nu ar fi trebuit să existe. „Am cerut instanţei să pună în vedere expertului să depună pe un CD fotografiile găsite, însă instanţa a apreciat că nu este nevoie. Noi o să reiterăm cererea, pentru a putea să vedem ce conţin acele fişiere, să le putem vizualiza. Se vorbeşte despre fişiere şi noi nu ştim ce conţin acesta…”, a mai spus sursa citată anterior. Pe de altă parte, expertul a precizat în raportul depus la dosar că nu poate indica modul în care au ajuns pe calculator şi a stabilit că, din totalul fişierelor găsite pe hard diskul extern, doar două ar fi fost vizualizate, dar din nou nu menţionează care sunt acestea. Pe de altă parte, necincordanţe există şi în modul de amplasare a fişierelor. Primul expert ar fi găsit 136 de fişiere grupate, pentru ca acum acest lucru să nu se mai regăsească.
La Alba Iulia se judecă apelul declarat de Adrian Sucilă la sentinţa de condamnare pronunţată de Judecătoria Petroşani, asta deşi poliţistul ar fi vrut să strămute cauza, dar cererea i-a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La Judecătoria Petroşani, Adrian Sucilă a primit o condamnare de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.
[slideshow_deploy id=’17217′]
« Dezvăluiri incendiare: Miron Cozma, „Paul al Securităţii”! (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Exercițiu. Barajul de pe Strei-rupt de o viitură! »