Schimbare majoră pentru ȘOFERI

Autoritatea de Supraveghere Financiara a dat liber la ieftinirea asigurarii RCA.

rca

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) mai da un impuls companiilor de asigurari sa ieftineasca politele RCA. Consiliul Autoritatii a aprobat un proiect prin care sunt reduse contributiile societatilor de asigurare cu 10%, potrivit unui comunicat al institutiei.

“Se aproba proiectul de modificare a Regulamentului nr. 16/2014 privind veniturile Autoritatii de Supraveghere Financiara care prevede in principal (…) reducerea in continuare a contributiilor societatilor de asigurare pentru politele RCA cu 10%. Proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro pentru consultare publica, timp de 10 zile”, se arata in comunicat.

ASF a anuntat inca de la finalul anului trecut ca va reduce in acest an, de la 1% la 0,8%, cota aplicata primelor brute incasate pe RCA si utilizata pentru administrarea si intretinerea bazei de date CEDAM.

CEDAM contine datele cu privire la politele RCA incheiate pentru autovehiculele inmatriculate in Romania si este utilizata si ca suport pentru functionarea sistemului bonus-malus.

Contributia la FPVS ramane la 2%

Pe de alta parte, anul trecut, institutia a majorat contributia companiilor de asigurari care vand RCA la Fondul de protectie a victimelor strazii (FPVS), de la 1% la 2% pentru asigurarea resurselor necesare protectiei persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule neasigurate.

Aceasta cota a fost mentinuta, in luna aprilie a acestui an, conform unei hotarari a ASF, la 2% din volumul primelor incasate din acest tip de asigurare.

Contributile la FPVS si CEDAM  reprezinta costuri pe care asiguratorii le introduc in calculul tarifelor de prima RCA.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, declara recent ca in curand se va realiza o analiza cu privire la tarifele RCA (asigurarile obligatorii auto), avand in vedere ca la 30 iunie 2015 reprezinta referinta la care se raporteaza tarifele RCA, conform protocolului semnat cu transportatorii si companiile de asigurari. Potrivit protocolului, tarifele RCA nu vor creste cu mai mult de 50% peste aceasta referinta.

[slideshow_deploy id=’19661′]

Sursa: capital.ro