Viaţa după inundaţii. Sinistraţii încearcă să-şi reia viaţa, printre tone de mâl
Inundaţiile au făcut din nou prăpăd în cartierul Aeroport din municipiul Petroşani. Pâraiele colmatate, dublate de sistemul de canalizare care nu a putut absorbi cantitatea imensă de precipitaţii căzută, au adus din nou inundaţii catastrofale pe strada Aviatorilor.
Localnicii au văzut cum apa, aluviunile şi mâlul adus de torenţi năvăleşte din nou peste ei în case şi nu au mai putut salva decât câteva hăinuţe şi actele. Au fugit cum au putut din calea şuvoaielor, la etajele superioare ale blocurilor în care locuiesc, şi, peste noapte s-au adăpostit care unde au putut: pe la rude sau într-un cămin studenţesc pus la dispoziţie de autorităţi. Luni, imediat cum s-a crăpat de ziuă, s-au întors la casele lor şi încearcă să repare ce mai pot. La parter este dezastru, apele s-au retras, dar a rămas mâlul urât mirositor care a acoperit tot ce au reuşit să repare în ultimii 8 ani şi 20 de zile. Fix atât a trecut de la precedentele inundaţii catastrofale care au lovit Aeroportul, în iunie 2008.
„8 ani şi 20 de zile. Atât a trecut de la celelalte inundaţii. Ne-am speriat, că a venit viitura. Prima dată parcă ne-a avertizat, era apa până la glezne în parcarea de lângă bloc şi în câteva minute era la scară. A fost plin de apă. Într-un fel sau altul ne aşteptam să se întâmple ceva când am văzut că se rup norii. Nu am apucat decât câteva lucruri să luăm şi atât. Restul…au fost distruse de apă. Încercăm să trecem peste. Poate oricine să ne dea oricât de multe ajutoare, despăgubiri, munca noastră… Numai faptul că stai în mizerie, că te poţi îmbolnăvi. Am stat ore în şir în apă, am încercat să salvăm ce mai puteam, mai ales actele, că astea ne interesau în primul rând. Am prefera să nu ne dea nimic, dar să nu se mai întâmple aşa ceva niciodată!”, rememorează Ana Ungureanu, muncind în acelaşi timp să scoată mâlul din casă.
Acum, oamenii trebuie să o ia de la capăt. Elisabeta Bec, tanti Erji cum o ştie toată lumea, este văduvă. Trăieşte dintr-o pensie din care abia se poate întreţine şi mai are şi o rată la bancă, pentru un credit în franci elvenţieni. Împrumutul l-a contractat în anul 2008, după ce inundaţiile i-au distrus întreaga agoniseală. A fost despăgubită la acel moment, dar suma a fost insuficientă faţă de nevoile reale, după ce apa şi noroiul i-au distrus tot ce a strâns într-o viaţă. Ochii îi înoată în lacrimi. Priveşte cu speranţă spre autorităţi, în timp ce munceşte din greu să-şi cureţe locuinţa. Evaluează ce mai poate fi recuperat, ce nu a fost distrus de tot de torentele care au năvălit din nou peste ei. Un alt credit nu mai poate să ia din bancă, nici nu se poate pune problema, pentru că la 200 de lei cu cât rămâne după ce achită rata la creditul precedent, nicio bancă nu o mai poate considera solvabilă.
„Aşa s-a făcut evaluarea la momentul respectiv, în 2008. Banii au fost insuficienţi şi am fost nevoită să iau credit din bancă pentru inundaţii. Şi acum îmi trage din pensie câte 200 de lei pe lună. Am luat 70.000 de lei, în franci, dar francul era 1,5 lei. Acum plătesc 5 lei şi ceva. Nu mai pot să îmi fac niciun credit. Cine îmi mai dă pentru 2 milioane (200 de lei), că am 4 milioane pensie… M-am speriat foarte tare. La 63 de ani să mă aflu în apă…. Imediat a venit apa mare şi nu am putut să facem mare lucru, doar să ne salvăm noi. Am urcat la etaj”, povesteşte femeia, care încearcă să îşi ia viaţa de la capăt. În casă cu ea se afla şi fiica ei, Ana, care mai are 2 săptămâni să nască. A reuşit doar să mai salveze câteva hăinuţe pentru bebele ce urmează să vină, însă restul lucrurilor au fost îngropate în mâl. Priveşte cu deznădeje, dar se bucură că spaima nu a fost atât de mare încât să-i declanşeze prematur travaliul.
Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi s-a aflat luni în zonele inundate, iar angajaţii municipalităţii au început să facă evaluările pentru acordarea de despăgubiri celor care au avut de suferit. Sunt zeci de apartamente distruse de apele care nu au mai încăput în sistemul de canalizare.
„Aici, în zona cea mai afectată, avem aproximativ 50 de apartamente distruse de ape. Suntem la faza la care am reuşit să evacuăm toată apa, împreună cu cei de la ISU, curăţăm noroiul şi, sigur, ajutăm oamenii să îşi facă curăţenie în interior şi toate echipele de la primărie sunt în teren pentru evaluarea pagubelor. Vrem să terminăm cât mai repede, astfel încât să avem o situaţie concretă pe care să o înaintăm şi Guvernului, şi Consiliului Judeţean. Din 2008 (n.r. de la precedentele inundaţii) s-au mai făcut nişte lucrări de canalizare pentru apele pluviale, tot acest perimetru are canalizare pluvală, însă cantităţile de apă au fost atât de mai încât nu au făcut faţă. Nu puteam să intervenim într-o perioadă atât de scurtă (n.r. după furtuna de sâmbătă) încât să decolmatăm toate cursurile de apă din Petroşani. Cred că şi dacă ar fi fost decolmatate, Jiul a fost atât de mare încât canalul colector a fost atât de plin, pentru că a plouat şi la Petrila, încât nu a făcut faţă. Din punctul nostru de vedere da, oamenii vor fi despăgubiţi, însă suma pe care Primăria o poate aloca nu este foarte mare şi de aceea vom cere sprijin Guvernului Românei. În acest moment avem 14 persoane pe care le-am cazat la Căminul Studenţesc de al Universitatea Petroşani. De azi noapte le-am dus apă şi mâncare. Îi vom ajuta în continuare. Vom încerca să limităm efectele cât putem”, a declarat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.
[slideshow_deploy id=’27126′]
« PESTE 1000 DE PARTICIPANȚI LA RETEZAT SKYRACE INTERSPORT URICANI (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Pompierii muncesc la foc automat »