Autorităţile îşi dau mâna pentru a evita alte inundaţii
Natura dezlănţuită i-a pus la lucru pe factorii responsabili, care par să fi înţeles că, unindu-şi eforturile, ar putea limita efectele dezastrelor, chiar dacă o vorbă românească spune că „să nu te pui cu natura”.
În timp ce reprezentanţii Primăriei Petroşani şi cei de la operatorul de apă şi canalizare caută soluţii pentru preluarea suplimentară a apelor pluviale, reprezentanţii Apelor Române regularizează şi recalibrează albia pârâului Staicului, care a ieşit din matcă şi a adus atâta nenorocire duminică noaptea. Vizat este şi Pârâul Slătinioara, care, de asemenea, se umflă atunci când plouă torenţial. Administrarea celor două pâraie intră în atribuţiile Primăriei Petroşani, însă reprezentanţii Sistemului Hidrotehnic Petroşani au reuşit să le includă într-un proiect finanţat de Ministerul Mediului, împreună cu Râul Jiu.
„Avem un proiect care este în faza de licitaţie, la Craiova, pe fondul de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului. Proiectul presupune o amenajare complexă, în sensul că se măreşte secţiunea şi se fac anumite lucrări specifice. După inundaţiile de acum 8 ani, noi am iniţiat un proiect deşi aceste două pîraie sunt ale Primăriei, nu sunt în administrarea noastră, dar am vrut să venim în sprijinul administraţiei, pentru că s-a întâmplat de prea multe ori. Am iniţiat această investiţie pe Jiu şi venim în amonte pe cele două pâraie.Valoarea totală a proiectului este de 100 de miliarde, acesta fiind preţul de licitaţie, care este în derulare. În mod cert lucrarea nu se finalizează în acest an, pentru că nu ai timpul fizic necesar”, a declarat Sorin Corici, şeful SHI Petroşani.
Pe de altă parte, Corici atrage atenţia că doar această lucrare nu va rezolva problema inundaţiilor din zona străzii Aviatorilor, unde este cel mai jos punct, iar apa se adună ca într-o găleată.
„Prea mult nu ajută, însă, pentru că situaţia de duminică s-a întâmplat şi din cauza canalizării subdimensionate. Acest curs de apă, chiar dacă se regularizează, nu se rezolvă problema până când nu se rezolvă şi problema canalizării. La o precipitaţie abundentă, apa de pe străzi care ar trebui să fie preluată de gurile de canalizare, nu poate fi preluată pt că sistemul este subdimensionat, iar atunci apa iese în zona cu cota cea mai joasă. Acolo este ca un lighean. Chiar dacă regularizăm cele două pârâuri, Staicului şi Sălătruc, Aeroportul tot va fi inundat în cazul unor precipitaţii abundente. Părerea mea este că ar trebui o gură de canal să preia apa în zona de jos, a blocurilor”, a explicat Sorin Corici.
Iar aici, intră în acţiune reprezentanţii Primăriei Municipiului Petroşani şi cei ai Apa Serv Valea Jiului SA. Primarul municipiului, Tiberiu Iacob – Ridzi, a declarat luni că „Aici e zona cea mai joasă din cartierul Aeroport, iar canalizarea efectiv nu face faţă atunci când vin cantităţi foarte mari de apă. Se pot face investitţii. Am şi vorbit cu directorul de la Apa Serv. Se impune, cred eu, un canal colector, de aici din această zonă, care să descarce dincolo de Căsuţa Albastră, unde cota Jiului coboară”. Iar directorul SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram, a recunoscut că a avut discuţii în acest sens cu reprezentanţii municipalităţii şi se caută soluţiile optime pentru problema din această zonă. „Am vorbit deja cu primarul municipiului Petroşani. Urmează ca specialiştii noştri să se întâlnească, să analizeze problema şi sunt convins că, împreună cu oficialii Consiliului Judeţean (n.r. acţionarul majoritar al operatorului de apă şi canalizare din Valea Jiului) vom găsi cele mai bune soluţii”,a declarat Costel Avram. Acesta a mai precizat că e păcat de ce s-a întâmplat, dar nimeni nu putea împiedica acest lucru. Avram spune că sâmbătă seara, după prima furtună însoţită de grindină, nu au fost probleme cu canalizarea, însă poile abundente de duminică seara au dus la o refulare a canalizării, după ce Pârâul Staicului a crescut foarte mult şi s-a revărsat. În plus, Jiul a fost foarte mare, iar canalul colector existent nu a putut să se deverseze.
[slideshow_deploy id=’27126′]
« O nouă alertă de vreme rea valabilă pentru județul Hunedoara (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Minerii de la Livezeni, evacuaţi de urgenţă »