Clujul va fi legat de Sibiu şi Deva. Autostrada Sebeş-Turda primeşte în sfârşit autorizaţiile
Autorizaţiile de construire pentru 26 de kilometri din autostrada Sebeş-Turda au fost emise, marţi. După finalizarea lucrărilor la autostrada Sebeş-Turda, Clujul va fi legat de Sibiu şi Deva prin autostradă.
Anunţul a fost făcut de Cătălin Drulă, consilier al premierului Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură. Acesta a prezentat şi o scurtă recapitulare a proiectului autostrăzii Sebeş-Turda: lungimea autostrăzii este de 70 de kilometri, iar ordinele de începere pentru aceste proiecte au fost date în 20 mai 2014 pentru 41 de kilometri şi în 2 decembrie 2014 pentru ceilalţi 29 de kilometri, durata prevăzută fiind de 22 de luni – patru pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţie.
„Din păcate, am găsit și acest proiect în decembrie 2015 într-un punct foarte prost. Fără autorizații de construire, fără exproprieri suplimentare efectuate, fără scoaterea din circuitul agricol a terenurilor, iar pe unul din loturi nici măcar faza de proiectare (cea care trebuia să dureze 4 luni) nu era gata. Dar cea mai serioasă problemă era cea a lucrărilor executate fără autorizație de construire. În goana după capital politic, guvernul Ponta “a dat liber” constructorilor să înceapă lucrările cu promisiunea că le va fi eliberată și autorizația ulterior. Autorizația n-a mai venit niciodată. Între timp s-au sesizat, firesc, și organele de control astfel că într-un final au sistat lucrările. La începutul anului 2016 proiectul era astfel într-o stare vecină cu dezastrul. Lucrările erau suspendate pe șantier, iar cele efectuate erau lăsate să se degradeze. Oamenii trimiși în șomaj. Risc de pierdere a fondurilor europene pentru lucrările deja efectuate (cîteva sute de milioane de lei). Și nicio perspectivă clară de a scoate proiectul la liman. Cu multe eforturi, mulți nervi tocați, cu o ordonanță de urgență care reglementează situația excepțională în care ne-a pus guvernul anterior, reușim astăzi în sfîrșit să deblocăm și să repunem pe roate acest proiect. Avem în sfîrșit autorizații de construire pe 3 loturi (lotul 1 – 14 din 17km, lotul 2 – complet, lotul 3 – complet) și în cîteva zile vom avea și pe lotul 4. Se pot în sfîrșit relua în plin (sau începe în cazul lotului 1) lucrările. Chiar dacă inaugurarea acestei autostrăzi va fi făcută abia la anul, de guvernul următor, pentru mine e un moment de mare bucurie că în sfîrșit se vede clar drumul către terminarea acestui proiect. Politicienii cu panglicile, noi, oamenii normali, cu bucuria de a fi pus umărul la un proiect pentru țară”, a spus Cătălin Drulă.
Sursa: voceatransilvaniei.ro
[slideshow_deploy id=’20328′]