Raport european. Termocentrala Mintia, plasată pe locul II la nivel național ca impact asupra sănătății!
În timp ce termocentralele hunedorene, Mintia și Paroșeni, și-ar putea închide porțile din cauza investițiilor de mediu nefinalizate, nici rapoartele europene nu ne sunt favorabile. Greenpeace România atrage atenția, într-un material dat marți publicității, că poluarea cauzată de cărbune și impactul pe care aceasta îl are asupra sănătății populației nu țin cont de granițe. Iar printre centralele termice arătate cu degetul este chiar Mintia!
Înlăturarea cărbunelui din mixul energetic al țărilor Uniunii Europene ar aduce beneficii enorme asupra sănătății cetățenilor întregului continent. Acest lucru este dezvăluit de un nou raport publicat astăzi de către Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe, WWF European Policy Office (Biroul de politici europene al WWF) și Sandbag.
Raportul intitulat „Norul negru al Europei: Cum își îmbolnăvesc vecinii țările producătoare de energie din cărbune” analizează impactul asupra sănătății pe care îl are poluarea cauzată de către toate termocentralele din țările UE pentru care există date (257 din 280 de termocentrale). Raportul arată că, în 2013, emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22.900 de morți premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inimă și plămâni și au cauzat costuri de sănătate de până la 62,3 miliarde de euro.
Raportul analizează în premieră traseul transfrontalier al emisiilor cauzate de către termocentrale și efectele pe care aceste emisii le au. Cele cinci țări ale căror termocentrale provoacă cele mai multe morți premature peste granițe sunt cele din Polonia (4,690), Germania (2,490), România (1,660), Bulgaria (1,390) și Marea Britanie(1,350).
În ceea ce privește România, 5 din cele 11 termocentrale ale țării figurează în top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sănătății, iar pe locul doi figurează Termocentrala Mintia!
Potrivit Greenpeace, care citează raportul organizațiilor europene, statele UE cele mai afectate de poluarea provenită de la termocentralele de cărbune din țările vecine, pe lângă poluarea produsă de termocentralele proprii, sunt: Germania (cu un număr total de 3,630 de morți premature), Italia (1,610), Franța (1,380), Grecia (1,050) și Ungaria (700).
Raportul Europe’s Dark Cloud arată că închiderea chiar și a unei singure termocentrale ar aduce o îmbunătățire substanțială a sănătații locuitorilor din apropierea acesteia, dar și a celor din țările vecine.
[slideshow_deploy id=’24093′]
« PNL nu se mai încuscrește cu PSD (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Comisarul Traian Berbeceanu, premiantul hunedorenilor »