Lege promulgată: Pensia anticipată parţială va fi calculată în baza unor noi reguli
Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale va fi calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, conform unui proiect de act normativ care a fost promulgat recent de către preşedintele României. În prezent, diminuarea pensiei anticipate parţiale se face cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet. În afară de această propunere legislativă, şeful statului mai are pe masă două acte ce vizează pensionarii.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a trecut, la începutul lunii iunie, de votul final al Camerei Deputaţilor (Forul decizional), după ce a fost respinsă iniţial de Senat (prima Cameră sesizată), iarpreşedintele Klaus Iohannis a promulgat-o luni prin decret prezidenţial. Concret, asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial.
Iniţiativa legislativă prevede, mai exact, schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Astfel, cuantumul va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum este acum.
„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în proiectul de lege promulgat de şeful statului, făcându-se referire la următoarele reduceri:
Stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare: | Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare: |
până la un an | 0,50% |
peste un an | 0,45% |
peste doi ani | 0,40% |
peste trei ani | 0,35% |
peste patru ani | 0,30% |
peste cinci ani | 0,25% |
peste şase ani | 0,20% |
între şapte şi opt ani | 0,15% |
În momentul de faţă, aşa cum dispune Legea pensiilor, „cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prindiminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”. Practic, după ce modificarea va ajunge să se aplice, în urma publicării noii legi în Monitor, pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari decât cele stabilite în baza actualului mod de calcul.
Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.
Atenţie! Noua lege va produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, de noul mod de calcul se vor putea bucura doar persoanele care se vor pensiona anticipat parţial începând cu data de intrare în vigoare a propunerii legislative. Persoanele deja pensionate anticipat parţial nu vor beneficia de o recalculare.
Pensionare mai rapidă pentru sub doi ani de muncă în grupa I
Persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani vor putea să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. Mai precis, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale vor putea fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.
„Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)”, dispune iniţiativa legislativă ce urmează să apară în Monitorul Oficial.
Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru munca în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin şase ani lucraţi în asemenea condiţii. De exemplu, pentru şase ani de stagiu de cotizare în condiţii deosebite se acordă o reducere a vârstei standard de pensionare de un an, iar pentru zece ani – o reducere de doi ani. În momentul de faţă, cei care au fracţiuni de stagiu în grupa I şi/sau în condiţii speciale (sub doi ani) nu se pot bucura de reducerea vârstei de pensionare.
În altă ordine de idei, aceeaşi iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii pensiilor prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu Mureş – ce sunt afectate de poluarea permanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate – vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială.
În prezent, Legea pensiilor prevede această facilitate doar pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele oraşelor Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna. Din moment ce şi în zona oraşului Târgu Mureş există un combinat chimic, iniţiatorii au afirmat că facilitatea ar trebui să se aplice şi pentru acesta. Conform legislaţiei în vigoare, reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, este valabilă doar până la 31 decembrie 2030.
Important! O altă schimbare inclusă în documentul amintit constă în faptul că şi notarii vor putea să se asigure în sistemul public de pensii în baza contractului de asigurare socială. Astfel, aceste persoane vor putea alege să-şi completeze venitul asigurat.
Încă două proiecte referitoare la pensionari se află la promulgare
Pe masa preşedintelui Klaus Iohannis se mai află o propunere legislativă pentru modificarea Legii pensiilor. Aceasta prevede, mai exact, că minerii care îşi desfăşoară activitatea în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună vor avea de îndeplinit un stagiu complet de cotizare de doar 20 de ani, nu de 30 de ani, ca acum.
De asemenea, de o micşorare a stagiului complet de cotizare ce trebuie îndeplinit se vor bucura şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau un stagiu de minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare. Stagiul complet va fi de 15 ani pentru munca în zona I, faţă de 22 de ani şi şase luni, cât este acum, şi de 17 ani pentru munca în zona a II-a, faţă de 25 de ani şi şase luni, cât este acum.
Al doilea document trimis recent la promulgare de către parlamentari face referire lafuncţionarii publici. Atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare şi îndeplinesc stagiul minim de cotizare, funcţionarii publici vor putea să solicite în scris menţinerea în activitate pentru cel mult trei ani. În prezent, Statutul funcţionarilor publici dispune că raportul de serviciu încetează automat atunci când persoana vizată îndeplineşte, în mod cumulativ, condiţiile de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare.
Stagiul complet de cotizare este, conform Legii nr. 263/2010, „perioada de timp (…) în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială”. Vârsta standard de pensionare este vârsta stabilită prin lege la care bărbaţii şi femeile pot obţine pensia pentru limită de vârstă.
Atunci când un proiect de lege este adoptat de Camera decizională (fie ea Camera Deputaţilor sau Senatul), acesta trebuie comunicat, cu cinci zile înainte de trimiterea la promulgare, Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Avocatului Poporului, conform Regulamentului Camerei Deputaţilor. Plus că documentul trebuie depus şi la secretarul general al ambelor Camere pentru o eventuală exercitare a dreptului parlamentarilor de a sesiza Curtea Constituţională. Apoi, aşa cum prevede Constituţia, preşedintele Românieitrebuie să promulge legea în maximum 20 de zile de la primire. Prin urmare, traseul legislativ al unui proiect nu se încheie odată cu adoptarea de către Camera Decizională, astfel că până la publicarea efectivă în Monitorul Oficial pot trece chiar şi câteva săptămâni.
[slideshow_deploy id=’20328′]
Sursa: avocatnet.ro