Zonele turistice din Valea Jiului, posibilele alternative la minerit, sunt inexistente pentru organizaţiile sau revistele de profil!
O zonă mirifică, cu un potenţial turistic extraordinar. Aşa este descrisă, în general Valea Jiului, mai ales de către guvernanţi – indiferent de culoarea lor politică, şi în special atunci când vine vorba despre alternativa la minerit.
Despre turismul din Valea Jiului se vorbeşte de zeci de ani ca alternativa la activitatea extractivă. Se spune că, chiar dacă nu în totalitate, turismul poate prelua din forţa de muncă disponibilizată din domeniul minier. În Valea Jiului există trei staţiuni montane – Parâng, Pasul Vâlcan şi Straja – care au beneficiat şi de fonduri guvernamentale pentru implementarea unor programe menite să ducă la dezvoltarea turismului.
Şi, totuşi, niciodată această zonă nu a fost inclusă în topurile sau clasamentele făcute de prestigioase reviste sau organizaţii din ţară sau străinătate ca locuri de trebuie musai vizitate în această viaţă. Cine este de vină? De ce Valea Jiului este ignorată chiar şi de televiziunile naţionale care prezintă stratul de zăpadă din staţiunile montane, de exemplu? Edilii spun că vina ne/ le aparţine, pentru că nu am ştiut să ne unim eforturile astfel încât zona să poată fi promovată cu adevărat la nivel naţional şi chiar internaţional. „Nu ştiu de ce, de exemplu, noi nu apărem niciodată cu Parângul sau cu Straja la Meteo, când se prezintă stratul de zăpadă. E o chestiune, cred eu, subiectivă, care ţine de imaginea Văii Jiului creată de-a lungul timpului. Cred că este şi o greşeală a noastră că nu insistăm foarte mult pe ceea ce înseamnă această publicitate, care, într-adevăr, trebuie plătită, la nivel naţional, pe siteurile de turism… Cred că va trebui să facem un front comun, toată Valea Jiului, şi să înţelegem că, pentru a fi cunoscuţi, trebuie să investim nişte bani, chiar dacă nu vedem un rezultat imediat. Rezultatul se va vedea în timp şi cuantificarea efectelor va dura”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Edulul din Vulcan, Gheorghe Ile, este şi mai tranşant. „Nu ne-am adunat toţi, împreună, să facem o asociaţie a Văii Jiului, să facem publicitate pentru tot ce avem noi în Valea Jiului. Asta este. Neînţelegerile între unităţile din Valea Jiului… Din acest motiv. De aia nici nu se face nimic în zona aceasta, numai cu hei – rup”, spune Gheorghe Ile.
În judeţul Huendoara, cel mai cunoscut obiectiv, promovat de majoritatea site-urilor de specialitate, este Castelul Corvinilor, urmat de zona Munţilor Retezat.
[slideshow_deploy id=’19661′]
« Miercuri și joi, sistări de apă în mai multe localități din județul Hunedoara (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Un singur 10 la examenul de bacalaureat »