E LEGE. Ce amendă primeşti dacă nu-ţi instalezi contoare pentru căldură în apartament
Până la sfârşitul anului 2016, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică trebuie să aibă montate contoare pentru căldură, conform legislaţiei în vigoare.
Deşi acest termen a fost impus încă din 2014, se estimează că abia în 40% dintre blocurile vizate se face contorizarea căldurii la nivel de apartament. Potrivit reprezentanților Ministerului Energiei, cetățenii care vor ignora termenul de 31 decembrie nu vor fi sancționați.
Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie a acestui an, a fost introdusă în august 2014 prin intermediul Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.
Concret, aşa cum se arată în acest act normativ, „în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie”. Totuşi, dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”.
Practic, vizate sunt doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament sau cu ajutorul unor surse proprii locale la nivel de scară/bloc.
Legea eficienței energetice nu prevede nicio sancțiune pentru proprietarii de apartamente care refuză să-și monteze contoare sau repartitoare până la finele anului 2016. Această informație a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de către reprezentanții Ministerului Energiei (ME).
Totuși, preşedintele APC, Costel Stanciu, a precizat, la solicitarea redacției noastre, că „sunt prevăzute sancţiuni pentru nerespectarea termenului de încheiere a acţiunii de contorizare individuală la nivel de apartament”. Concret, în baza Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, persoanele fizice şi cele juridice ar putea primi amenzi de la 500 la 1.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiei. Subliniem că această informație n-a fost confirmată nici de ME, nici de ANRSC.
[slideshow_deploy id=’17217′]
Sursa: REALITATEA.NET