În suferinţă. Spitalele hunedorene se luptă cu numărul insuficient de personal
Spitalele hunedorene sunt prinse între ciocan şi nicovală. Numărul insuficient de personal angajat pune presiune pe cei care lucrează în unităţile medicale, care sunt nevoiţi să facă ore suplimentare şi nici nu pot fi plătiţi în plus. Managerii unităţilor medicale recunosc că ar mai trebui angajat personal, dar de unde să scoţi şi banii, când decontările făcute de Casa de Asigurări sunt cifre pur matematice, care nu au aproape niciun corespondent în realitate, precum şi limitarea numărului de pacienţi pentru care se fac deconturile, de multe ori mult sub numărul real de prezentări.
De exemplu, la Petroşani, cel mai bine lipsa personalului se vede la Urgenţe. O secţie dimensionată, conform aprobării Ministerului Sănătăţii, pentru maximum 20.000 de prezentări pe an. La Petroşani, în schimb, numărul pacienţilor care trec prin UPU este mai mult decât dublu, iar asta înseamnă timpi mai mari de aşteptare pentru pacienţi şi presiune majură pentru personalul medical angajat.„Ar fi nevoie de toate categoriile de personal medical, începând cu medici, terminând cu personal auxiliar şi TESA. Noi avem un ştat de funcţii care are 1028,5 poziţii şi în spital sunt, la ora actuală, 816,5 posturi ocupate. Sunt secţii ca Radiologia, Dermatologia, Endocrinologia unde nu avem personal sau avem personal foarte puţin, referindu-mă la capitolul medici. La asistente medicale suntem acceptabili, ca să zic aşa, dar sunt şi aici câteva secţii unde ar fi nevoie de personal. Problemele sunt la personalul auxiliar, respectiv infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal de deservire”, a declarat managerul SUP, dr. Alin Vasilescu. Ce se poate face pentru remedierea situaţiei? Multe, dar este nevoie în primul rând de bani. „La nivel de medici s-a făcut tot ceea ce se poate face. Şi la nivelul Consiliului de Administraţie s-a obţinut o serie de facilităţi pentru cei care vin în spitalul nostru, respectiv li se plăteşte chiria pentru primii 5 ani cât stau în spital, salariile sunt de spital judeţean şi, ca atare, mai mult de atât nu ai unde să le ridici. Problema este că, pentru a putea scoate posturile la concurs ai nevoie şi de fonduri. Trebuie însă să ne încadrăm în bugetul aprobat. Depinde de contractul cu Casa, contract cu Casa care este mult sub necesarul spitalului şi mult sub posibilităţile de tratare ale spitalului. Volumul de muncă pe om este foarte mare. De exemplu, la Urgenţă unde numărul de anagajaţi dimensionat conform aprobării Ministerului este dimensionat pentru 18.000 – 20.000 de prezentări pe an şi în ultimii 4 ani la Spitalul din petroşani au fost între 40 şi 44.000 de prezentări, deci mai mult decât dublu„, a explicat dr. Vasilescu.
Cu astfel de probleme se confruntă nu doar spitalul din Petroşani, ci mai toate din judeţ. De exemplu, la Vulcan sunt secții cu medici unici. „Ca orice spital nu numai din Valea Jiului, ci din România, ne confruntăm cu lipsă de personal, în special personal medical cu studii superioare (medici). În pediatrie avem medic unic, pe RMFB medic unic, pe Laorator de Radiologie şi Imagistică Medicală –medic unic, pe Laborator – medic unic, pe Compartimentul Primire Urgenţe – deficienţă de personal. E normal să ne afecteze. Fiind personal insuficient, cei care deservesc locurile precizate anterior sunt suprasolicitaţi, dar şi în aceste condiţii noi ne facem datoria de a asigura asistenţa medicală spitalicească permanentă pentru zona pe care o deservim, fiindcă până la urmă suntem medici şi am depus un jurământ al lui Hipocrate. Deşi personalul este suprasolicitat, îşi face treaba cât poate de bine pentru a mulţumi populaţia din zona pe care o deservim”, a declarat dr. Claudiu Valas, director medical al Spitalului Municipal Vulcan. Şi, chiar dacă sunt secţii cu medic unic, plecarea acestora în concediu nu înseamnă şi închiderea lor. „În momentul în care medicii unici intră în concediu, sunt înlocuiţi de colegi de alte specialităţi care, prin curiculele pe care le-au avut în rezidenţiat, când au făcut specalizările respective, au avut şi stagii de specialitatea pe care o înclocuiesc”, a explicat dr. Valas. Acesta a precizat, lăsând la o parte spitalul din Vulcan, că problema cea mai îngrijorătoare o reprezintă exodul medicilor. „Dacă exodul medicilor va continua la modul acesta, sincer pe mine mă îngrijorează ce se va întâmpla la nivel de ţară în vreo 10 – 15 ani”, a arătat sursa citată anterior.
[slideshow_deploy id=’24093′]
« Tribunalul Hunedoara a înregistrat apelul în scandalul conductelor de pe strada Mărăşeşti (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Alternativele la Defileul Jiului, doar pe hârtie »