Un nou canal colector în Aeroport pare soluţia optimă pentru evitarea inundaţiilor
Tot un canal colector rămâne soluţia pentru inundaţiile cu repetiţie din cartierul Aeroport. Municipalitatea din Petroşani a luat în calcul incluisv soluţia mutării populaţiei din zona inundabilă, dar se pare că nu reprezintă cea mai optimă soluţie.
Cartierul Aeroport, în zona străzii Aviatorilor, a fost inundat de cinci ori până acum şi în repetate rânduri şi zeci de familii au rămas fără agoniseala de o viaţă, inclusiv luna trecută. Din acest motiv, autorităţile au început să caute soluţii pentru a evita astfel de dezastre.
Problema construirii unui canal colector suplimentar a fost discutată iniţial după inundaţiile catastrofale din luna iunie. Zona inundabilă este ca un lighean, fiind la cea mai joasă cotă din Petroşani şi din acest motiv apele se adună la fiecare ploaie mai puternică. S-a ajuns la concluzia că ar trebui amenajată încă o gură de canal, care să preia apa în zona de jos, a blocurilor. „Aici e zona cea mai joasă din cartierul Aeroport, iar canalizarea efectiv nu face faţă atunci când vin cantităţi foarte mari de apă. Se pot face investitţii. Am şi vorbit cu directorul de la Apa SerV. Se impune, cred eu, un canal colector, de aici din această zonă, care să descarce dincolo de Căsuţa Albastră, unde cota Jiului coboară”, a declarat la vremea respectivă primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi. La finele săptămânii trecute, apele s-au adunat din nou şi riscau să intre încă o dată în casele oamenilor. De precizat, însă, că de data aceasta, comparativ cu luna iunie, canalizarea a funcționat la capacitate maximă pentru că deficiențele găsite la rețeaua realizată de Consmin în anul 2008 cu bani de la Consiliul Județean și care blocau scurgerea apelor au fost remediate. Chiar și așa însă a plouat foarte mult, iar apele efectiv nu mai puteau fi preluate.
Din acest motiv, după discuţiile în teren cu localnicii, primarul Petroșaniului a declarat că se gândește chiar ca Primăria să cumpere cele 30 de apartamente inundate în repetate rânduri, iar banii să fie dați oamenilor astfel încât să își poată cumpăra o altă locuință, într-o zonă similară, dar care să nu prezinte risc de inundații. „Soluția este să vedem dacă putem din punct de vedere legal să vedem dacă putem să-i despăgubim pe oameni, iar aceste apartamente să vină în proprietatea primăriei. Dacă mai facem încă o investiție pentru încă o canalizare, investiția cred că ar fi mult mai mare. Fiecare să își cumpere de pe piața liberă un apartament, iar banii să fie alocați numai în momentul în care omul merge efectiv să încheie actele pentru apartament. Trebuie să văd din punct de vedere juridic cum putem pune în practică această posibilitate, pentru că la orice ploaie situația se va repeta și ne va costa mai mult”, declara vineri seara primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.
Luni situaţia s-a schimbat din nou, iar edilul a precizat că în urma discuţiilor purtate cu factorii responsabili de la Consiliul Judeţean Hunedoara şi ApaServ Valea Jiului SA, soluţia este tot o canalizare suplimentară pentru apele pluviale, care să se deverseze însă la ieşirea din Petroşani, într-o zonă cât mai joasă.
Pe de altă parte, în ceea ce privește soluția unei nou canalizări pentru ape pluviale, reprezentanții operatorului de apă și canal din Petroșani rămân rezervați. Directorul SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram, a declarat că trebuie făcut un studiu de către o firmă specializată mai ales că vorbim despre o investiție cifrată la cel puțin 200.000 de euro. „Costă undeva la 200.000 de euro, dar nu avem siguranța că va prelua apa. Trebuie făcut un studiu de către o firmă autorizată. Până atunci noi nu putem fi siguri că asta este soluția și se rezolvă problema din Aeroport. Oare va putea prelua toată apa? Ca și canalizările, care sunt făcute pentru un anumit debit. Dacă vin încă trei pâraie nu mai pot prelua toată apa și zona va rămâne în continuare inundată”, a declarat directorul SC ApaServ Valea Jiului SA, Costel Avram.
[slideshow_deploy id=’19661′]
« Vești bune pentru turiștii din Straja (Știre anterioară)
(Următoarea știre) Începe lupta dintre Moloț și ANI »