Uniți pentru dezvoltarea Văii Jiului
Reprezentanţii celor şase administraţii locale din Valea Jiului s-au întâlnit cu conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara pentru a discuta despre oportunitatea înfiinţării unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) sau a unei conurbaţii. Valea Jiului trebuie să devină un tot unitar pentru a fi promovate mult mai uşor oportunităţile pe care le oferă zona.
“Am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii celor 6 UAT-uri din Valea Jiului în care am discutat oportunitatea de a înfiinţa o Agenţie de Dezvoltare Intercomunitară, care să fie o asociere a UAT-urilor din Valea Jiului printr-o posibilă conurbaţie. Această asociere s-ar putea numi conurbaţie, s-ar putea să se definească în alt mod. Cu toţii am ajuns la concluzia că pentru Valea Jiului este oportun să creem o asociere, asftel încât, proiectele pe care le avem, o strategie comună, posibilităţile de accesare a resurselor să fie prioritare pentru noi şi să asigurăm dezvoltarea durabilă. În cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară vor intra, pe lângă cele şase primării, Consiliul Judeţean şi Universitatea. CJH vine să sprijin această conurbaţie, vine să integreze planul de dezvoltare locală, astfel încât să avem o strategie comună a Văii Jiului. Încercăm să realizăm astfel, într-un timp mai scurt obiectivele pe care ni le propunem. Sunt şi multe proiecte care încep să se contureze, transport în comun în Valea Jiului, una dintre priorităţile pe care le avem şi prin această conurbaţie putem să rezolvăm problemele mult mai uşor şi mai rapid, o strategie în turism ar putea să fie un alt proiect prioritar”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Din acest ADI ar urma să facă parte toate primăriile din Valea Jiului împreună cu Universitatea Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Ar trebui urmaţi cinci paşi pentru implementarea acestui proiect. Astfel ar fi nevoie de elaborarea unei strategii integrate de dezvoltare a (conurbaţiei) Văii Jiului pentru orizontul 2020, înfiinţarea unei ADI Conurbaţia Valea Jiului, organizarea de vizite de studiu şi de bune practici la ADI metropolitane din ţară şi străinătatem funcţionalizarea ADI Conurbaţia Valea Jiului şi implementarea măsurilor ce vor fi propuse în strategia integrată.
“Am stabilit şi paşii pe care îi avem de urmat. Trebuie să reuşim într-o perioadă scurtă de timp, o săptămână, două, să facem paşii pentru înfiinţarea acestei agenţii de dezvoltare intercomunitară. Avem în vedere sprijinirea antreprenoriatului local, pentru că spre deosebire de alte conurbaţii, noi nu avem posibilităţile, la terenuri, pe care ni le solicită marii investitori, nu avem mari suprafeţe de teren concentrate într-un singur loc, de aceea trebuie să ne concentrăm pe resursele locale şi mă refer la antrepreoriatul local care trebuie să fie sprijinit probabil prin nişte scheme de minimis, de asemenea putem discuta de înfiinţarea a parcurilor sau a incubatoarelor de afaceri care trebuie să fie poziţionate în mai multe localităţi din Valea Jiului. Încercăm ca fiecare din cele 6 localităţi să poată să beneficieze de un proiect prin care să poată să creeze locuri de muncă. Această conurbaţie îşi propune să creeze locuri de muncă. După atâta timp cât s-a discutat de o Vale a Jiului unită, astăzi putem discuta de un început în care colegii mei şi-au exprimat hotărârea ca să pornim la drum cu această conurbaţie”, a mai subliniat sursa citată.
[slideshow_deploy id=’17636′]