Hunedoara. Două spitale fără unități de transfuzie sanguine autorizate

 

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private.

transfuzie-sange

Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.

Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Potrivit centralizării Ministerului Sănătății, la nivelul județului Hunedoara două unități sanitare nu au unități de transfuzie sanguine autorizate. Este vorba de Spitalul municipal Orăștie și Spitalul municipal Brad, ambele primind sânge în cursul acestui an.

“În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată au de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri”, arată comunicatul Ministerului Sănătății.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

[slideshow_deploy id=’13835′]