DECIZIE REVOLTĂTOARE luată de Executiv. Guvernul a TĂIAT drepturile VETERANILOR și a lovit și în PERSOANELE CU HANDICAP

Guvernul a modificat Codul Fiscal printr-o hotărâre care anulează efectele unei legi ce stipula scutirea de impozite pentru soțiile veteranilor. Modificarea afectează și persoanele cu handicap, dar și persecutații politic

clipboard01_14-465x390

Articolul publicat, luni, de „Evenimentul zilei”, în care făceam referire la impozitarea unor drepturi ale veteranilor din cel de Al Doilea Război Mondial și a celor care au luptat în Teatrele de Operații din Afganistan, Irak și Bosnia, a stârnit o adevărată furtună. Ultimii supraviețuitori ai celei de a doua conflagrații mondiale ne-au dezvăluit că sunt nevoiți să plătească, din urmă, importante sume de bani, constând în impozite de care, până în acest an, erau scutiți. Mai mult decât atât, unii dintre acești veterani sunt persoane cu handicap, iar hotărârea prin care Guvernul Cioloș a cerut taxarea soțiilor veteranilor – HG nr. 159/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – se aplică și acestei categorii defavorizate, dar și celor persecutați în regimul comunist.

Reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR) au confirmat, pentru „Evenimentul zilei”, că bătrânii supraviețuitori ai războiului au primit citații de la Fisc prin care sunt obligați să returneze importante sume de bani, în contul impozitului aplicat pentru coproprietarul casei, terenului sau mașinii pe care o dețin, fie că este vorba de soție, copii sau alte rude apropiate. Până în acest an, veteranilor din cel de Al Doilea Război Mondial nu li s-a cerut acest lucru. Ei beneficiau de gratuitate conform Legii 44/1994. Prin aceeași lege, veteranii trebuiau să beneficieze și de medicamente gratuite sau compensate. Însă, așa cum ne-a declarat colonel în rezervă Dumitru Angheloiu, din cadrul ANVR, sunt membri ai asociației care nu numai că nu au beneficiat de aceste drepturi, dar au fost somați să plătească peste 2.000 de lei, impozit datorat pe câțiva ani în urmă. „Problema este că sunt oameni, la țară, cărora statul nu s-a obosit să le mărească indemnizația de veteran, de 180 de lei, neavând alte venituri. Este vorba de militari, adevărați eroi, care supraviețuiesc la peste 90 de ani, fără alte resurse. Acum, pe ei îi obligă să plătească impozit pentru copii si soțiile care figurează ca și proprietari în actele casei. De unde vor plăti acești oameni?”, se întreabă colonelul Angheloiu. Oficialul ANR ne-a declarat că numărul supraviețuitorilor care au luptat în cel de Al Doilea Război Mondial este de aproximativ 150.000, în toată țara. Dintre aceştia, 15-20.000 sunt veterani de război iar diferenţa o reprezintă văduvele veteranilor, care nu s-au recăsătorit.

Militarii cer lămuriri de la Guvern și de la Ministerul Finanțelor

Pe de altă parte, repre zentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, care reprezintă militari care au luptat în Teatrele de Operații, ne-au declarat că sunt șocați de faptul că li se cer banii înapoi atât veteranilor, cât și celor care suferă de handicap grav sau accentuat, atâta timp cât o bună parte dintre militarii care au luptat în Afganistan, Irak sau Bosnia se află în scaune cu rotile. Marius Apostol, președintele AMVVD a declarat, pentru „Evenimentul zilei” că asociația pe care o conduce va înainta un memoriu adresat premierului Dacian Cioloș și ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Ce prevede hotărârea Guvernului Cioloș

Prin Hotărârea de Guvern nr. 159/2016, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 208/21.03.2016, au fost aduse o serie de modificări și completări Normelor Metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HG. nr. 1/2016 în materia impozitelor și taxelor locale. În HG promulgat de Guvernul Cioloș se arată că scutirea de la plata impozitului pentru clădirea, terenul sau mijlocul de transport deținute în coproprietate, inclusiv în cazul soților, se aplică doar pentru cota parte de proprietate deținută de beneficiarul scutirii și nu pentru întreg bunul. Mai exact, dacă, până acum, bunul, fie el casă, teren sau mașină, era scutit dacă veteranul, persoana cu handicap sau persecutatul politic locuia acolo sau îl deținea împreună cu altcineva, acum, scutirea se aplică doar pentru aceste categorii, iar coproprietarul, fie că este soție sau copil, plătește impozitul integral.

Legea lui Iohannis contrazice HG-ul lui Cioloș

Problema este că HG-ul lui Cioloș se bate cap în cap cu legea promulgată de președintele Klaus Iohannis, în ultima zi a anului 2015. În decretul de promulgare a noilor reglementări privind Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală, prevăzute în Legea 227/2015, se preciza, clar, că personalul armatei participant la acţiuni militare în străinătate, veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război sunt scutiți, necondiționat, de impozit pe clădiri. „Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: p) clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. a), c)-e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în documentul promulgat de președintele României.

„Își amintesc de noi când au nevoie de propagandă”

Veteranii de război și cei din Teatrele de Operații – care au obținut drepturile prin Legea 223/2015 privind pensile militare de stat – sunt nevoiți să plătească, acum, sume de bani înapoi, deși nu au fost consultați și nici atenționați asupra acestor modificări. „Își aduc aminte de noi doar când au nevoie pentru propagandă. În ultimii ani, veteranii, aceștia puțini care au rămas, adevărați eroi care abia își mai duc existența, au fost nevoiți să plătească impozit și pentru pensii, iar acum sunt obligați să dea și bani înapoi pentru că o hotărâre de guvern a schimbat o lege, Legea 44/1994”, ne-a spus, revoltat, colonelul Dumitru Angheloiu. La rândul lui, Marius Apostol susține că șocul veteranilor din Teatrele de Operații este cu atât mai mare cu cât mulți dintre ei au rămas cu sechele, de pe fronturile din Afganistan, Irak sau Bosnia și sunt persoane cu handicap. „Cred că actualii guvernanți nu neau întrebat dacă soțiile noastre au nevoie de ceva, atunci când ne-au dus să servim țara”, a precizat Apostol.

evz.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]