Gheorghe Ile: “Exploziile nu au ales”/ Galerie foto
Autoritățile locale de la Vulcan au marcat, astăzi, Ziua Minerului printr-o ceremonie de depunere de coroane de flori. Pentru vulcăneni această zi de 6 august are o semnificație aparte.În urmă cu 30 de ani, în subteranul minei Vulcan și-au pierdut viața zeci de mineri în urma unei explozii.
“Iată-ne astăzi, la o mare sărbătoare, Schimbarea la Față. În același timp, avem și comemorarea minerilor cazuți în subteranele din Vulcan și Paroșeni, evenimente care au avut loc pe parcursul anilor. De data aceasta trebuie să menționăm că în mineritul Văii Jiului au fost încadrați și militari în termen, militari alături de cei care erau angajați ca mineri au servit pentru scoaterea aurului negru la suprafață. Au fost într-un număr foarte mare și alături de mineri au căzut și ei. Exploziile nu au ales pe cine are cască neagru, albă sau verde. Aucules tot ce a prins în cale, astfel nu putem să facem deosebiri în acest sens, că a ales doar muncitori. Alături de mineri au căzut ingineri, electricieni, lăcătuși, tot ceea ce stătea în calea acelei explozii. Să dea Dumnezeu ca această zi să schimbe mentalitatea celor care conduc țara asta, să vină mai aproape de cei care lucrează, să schimbe imaginea despre Valea Jiului, ci să aducă în față eroismul de care minerii au dat dovadă și au susținut România”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Lupeni.
Minerii cer siguranță. Siguranța locului de muncă în minerit, pentru că spun ei, la asta se pricep cel mai bine, să aducă la lumina zilei, aurul negru.
„Când spunem Valea Jiului ne gândim la minerit, pentru că tot ceea ce înseamnă Valea Jiului și minerit, toate sunt legate. Când spunem luna august, ne aducem aminte de evenimentele tragice care s-au petrecut în această lună. Pentru noi, cei din Vulcan, luna august este o lună neagră. În data de 6-7 august 2001, în subteranele minei Vulcan și-au pierdut viața 14 ortaci. Astăzi, se împlinesc 30 de ani de explozia din 1986 care a făcut cele mai multe victime de la mina Vulcan. Astăzi este și o zi de sărbătoare pentru minerii din Valea Jiului, este Schimbarea la Față și îi rugăm pe guvernanți și pe cei care conduc destinele acestei țări să își îndrepte privirea spre Valea Jiului, pentru că noi nu știm să facem altceva decât minerit”, a spus Daniel Calimandruc, liderul minerilor de la Mina Vulcan.
Oficialitățile județene spun că mineritul trebuie să continue în Valea Jiului, iar acum este momentul deciziilor vitale.
“Ziua de 6 august are o semnificație deoserbită pentru noi, pentru cei din Valea Jiului, pentru cei din județul Hunedoara. Astăzi comemorăm 87 de ani de la evenimentele din 6 august 1929, când 30 de mineri și-au pierdut viața. Astăzi îi comemorăm pe toți minerii care pe parcursul timpului și-au jertfit viața în subteran. Astăzi sărbătorim mineritul pentru că 6 august este ziua minerilor, și tot astăzi este o zi importasntă pentru ortodoxie, este Ziua Schimbării la Față. Pentru tot ceea ce au făcut minerii pe parcursul timpului, pentru cum s-au jertfit, pentru cum au luptat, îm primul rând glorie eternă eroilor mineri, apoi noroc bun, dragilor mineri care astăzi sunteți și lucrați în adâncuri. E deosebit de important pentru noi, în Valea Jiului, să existe mineritul. 60% din economia Văii Jiului o reprezintă mineritul. Nu putem să avem Valea Jiului fără să avem mineri de aceea mineritul trebuie să existe”, a subliniat Sorin Vasilescu, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara.
“Suntem într-o zi de sărbătoare creștină în care comemorăm eroii mineri, oameni care au luptat pentru binele lor, al familiilor lor și în al doilea rând au luptat pentru viitor. Doar împreună vom reuși să ducem lucrurile înainte. Doar prin coeziune și prin idea că vremurile de acum, ca și vremurile de atunci cer sacrificii. De data aceasta, sacrificiile sunt de altă natură. Trebuie să trecem peste opreliștile personale și să vedem dezvoltarea și integrarea Văii Jiului în mod unitar. Acesta este viitorul și pentru asta trebuie lucrat”, a spus Fabius Kiszely, subprefectul județului Hunedoara.
La Vulcan a avut loc și o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în memoria minerilor care s-au sacrificat pentru o viață mai bună. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, a citit și un testament al minerilor.
Testamentul minerilor
Acum un veac și jumătate,
Noi am descoperit sub glie
Tăciune ars din vremi uitate
Și am învățat o meserie,
Cărbune din pământ a scoate
Și am sfredelit găuri de-o șchioapă
Cu sfredeli de țigan făcut
Și le-am umplut apoi cu apă
Și în găuri dopuri am bătut.
Roca trosnește și se crapă
Și astfel am înaintat prin puțuri și galerii
Și cai orbiți am înhămat și am scos cărbunele la zi,
Iar noi când am ieșit din șut
Im fost negri ca huila, eram de nerecunoscut
Abia ne strălucea pupila.
Și mâine iar intrăm în mină,
Riscând viața pe doi bani,
Căci Valea Plângerii e plină
De văduve și de orfani
Gasim în mină diamante, da pentru omul obidit
Nu ai să găsești nicicând dreptate
Și în suflete ne-a încolțit sămânța urii neîmpăcate
și când, de undeva din cer, semnalul răzvrătirii bate,
Noi așteptăm încă un semnal și ne adunăm val după val
Și în lume căutăm dreptate
Și în marșul răybunării noastre
Sunt clipe când ne poticnim,
Când unii fac glume proaste,
Căci suntem oameni și greșim
Dar nu ne condamnați prostia,
Ori nu vedeți că din pieptul nostru
Sălășluiește omenia și ne dispare antracitul
Și ne dispare meseria
[slideshow_deploy id=’19661′]