10.000 de euro pentru românii care intră în afaceri. Înscrierile în Programul SRL-D 2016 încep în 16 august

Românii care au afaceri debutante vor putea primi anul acesta până la 10.000 de euro, bani nerambursabili, pe care îi vor putea solicita timp de două săptămâni, începând din 16 august, potrivit unui anunţ recent al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.

bani

Procedura de implementare a schemei de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri (Programul SRL-D) a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri nr. 839/2016.

Potrivit unui anunț recent al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, înscrierile în program vor putea fi făcute în perioada 16 – 30 august. Concret, sesiunea de înregistrare online va începe marţi, la ora 10.00 şi se va încheia în seara zilei de 30 august, la ora 20.00.

Prin intermediul Programului SRL-D, întreprinzătorii debutanţi în afaceri vor putea obţine o finanţare nerambursabilă, pentru planurile de afaceri, de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, însă de cel mult 45.245 de lei de beneficiar (aproximativ 10.000 de euro). În acelaşi timp, va fi necesară o contribuţie proprie sau un credit bancar de minimum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Bugetul total alocat programului este de 22,7 milioane de lei, iar autorităţile estimează că de sprijinul nerambursabil vor beneficia cel puţin 501 persoane care desfăşoară pentru prima dată activitate economică. Schema de minimis este valabilă până la finele anului curent, iar plățile vor fi făcute până la sfârșitul anului 2017. Cererile pentru acordarea banilor vor trebui înregistrate numai online, pe site-ul www.aippimm.ro, iar persoanele interesate vor putea depunere cererile de finanţare începând de marţea viitoare, când aplicaţia de înscriere va deveni activă.

Prin program se acordă facilităţi pentru microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).

Pot înregistra societăţi cu răspundere limitată debutant (SRL-D) persoanele fizice, întreprinzători debutanţi în afaceri, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

a) au capacitate juridică deplină de exerciţiu;

b) anterior datei înmatriculării societăţii în registrul comerţului nu au mai deţinut şi nu deţin calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European;

c) înfiinţează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată;

d)  completează o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale, că îndeplineşte condiţiile prevăzute la lit. b), pe care o depune la registrul comerţului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii;

Pentru încadrarea în Program, microîntreprinderea înfiinţată de întreprinzătorul debutant trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) este societate cu răspundere limitată-debutantă (SRL-D), care funcţionează pe durată nedeterminată, în condiţiile Legii;

b) se încadrează în categoria microîntreprinderilor în condiţiile Legii;

c) este înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. Condiţiile pentru întreprinzătorul debutant trebuie îndeplinite de fiecare dintre asociaţi;

d) este administrată de asociatul unic sau de unul sau mai mulţi administratori dintre asociaţi;

e) are în obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţionala în vigoare (CAEN Rev 2).

f) nu au beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul Programului în anii anteriori;

g) nu au depăşit plafonul de minimis de 200.000 Euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru o întreprindere unică şi 100.000 Euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru beneficiarii care desfăşoară activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost. Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri comunitare.

h) nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru. Solicitanţii care au datorii eşalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.

i) nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii;

j) nu au fost subiectul unei decizii a Comisiei Europene / OTIMMC de recuperare a unui ajutor de stat/ajutor de minimis sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată.

k) au transmis cerere de renunţare parţială/totală la finanţare în termenul prevăzut de procedurile de implementare a programelor naţionale în cadrul cărora au semnat contract de finanţare în ultimii 3 ani (doar pentru aplicanţii care au semnat contract de finanţare în cadrul programelor naţionale în ultimii 3 ani şi au renunţat parţial sau total la finanţare);

Mai multe detalii AICI.

sursa: avocatnet.ro, aippimm.ro

[slideshow_deploy id=’19869′]