Românii afectați de cutremurul din Italia vor primi ajutoare de până la 10.000 de euro. Cum pot fi cerute?
Guvernul României va ajuta financiar românii ce au avut de suferit de pe urma cutremurului ce a avut loc pe 24 august în Italia, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Este vorba, mai exact, de cheltuieli de spitalizare și recuperare, dar și de ajutoare de până la 10.000 de euro.
Măsurile amintite sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 605/2016, ce a apărut înMonitorul Oficial, Partea I, nr. 662 din 29 august și deja se aplică. Acestea sunt destinate sprijinirii românilor răniți sau afectați de cutremurul din Italia, precum și familiilor acestora, dar și a familiilor celor ce și-au pierdut viața în acest cataclism, ajutoarele fiind complementare celor acordate de statul italian.
Concret, măsurile de ajutor constau în:
- acordarea sumei de 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuințe au fost distruse în proporție de peste 50% și care își păstrează reședința în Italia, iar cuantumul cumulat al măsurilor de sprijin primite din partea celor două state nu depășește valoarea estimată a locuinței. Aceeași sumă o primesc și persoanele sau familiile ce decid să se întoarcă în România;
- acordarea sumei de 6.000 de euro pentru copiii rămași orfani în urma cutremurului din Italia. Această sumă se acordă rudelor până la gradul al patrulea sau altor persoane cu cetățenie română pentru care se dispune măsura de protecție specială a copilului/copiilor pentru creștere și îngrijire;
- acordarea unei sume de 3.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure care nu aveau locuință proprie și care, în urma cutremurului, nu mai au unde locui, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România;
- acordarea sumei de 3.000 de euro pentru persoanele adulte apte de muncă ce se întorc în România, în vederea sprijinului acestora pentru reintegrare. Această sumă se acordă în tranșe lunare, pe parcursul a șase luni;
- acordarea sumei de 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată din familie și acordată membrului supraviețuitor sau rudei până la gradul al doilea;
- acordarea sumei de 1.000 de euro rudelor până la gradul al doilea care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supraviețuitori ai familiei;
- acoperirea cheltuielilor de spitalizare și recuperare a celor ce nu dețin asigurări medicale și care nu au cheltuielile medicale acoperite de statul italian.
Ajutorul acordat pentru familiile sau persoanele cu locuințe distruse în proporție de peste 50% (în valoare de 10.000 de euro) și cel pentru persoanele sau familiile care nu aveau locuință proprie și care, în urma cutremurului, nu au unde locui (în valoare de 3.000 de euro), nu se pot cumula.
Ce acte sunt necesare la solicitarea ajutoarelor
Acordarea ajutoarelor prevăzute de HG nr. 605/2016 se face la cerere, solicitanții fiind sprijiniți de către reprezentanții statului român să parcurgă rapid procedurile de întocmire a dosarelor și de depunere a acestora. Modelul de cerere va fi stabilit prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, în următoarele zile.
Dosarele trebuie să conțină copii ale actelor de identitate, precum și acte doveditoarecare să ateste situația solicitantului și a familei sale. Actele doveditoare sunt:
- actul constatator al gradului de distrugere a locuinței;
- actul constatator al decesului persoanei;
- acte de identitate/stare civilă care să ateste că persoana solicitantă este membru al familiei afectate;
- acte care dovedesc proprietatea personală a locuinței;
- acte de identitate ale rudelor sau persoanelor care solicită ajutorul, precum și documentele care să ateste calitatea lor, inclusiv încredințarea copiilor.
În cazul în care solicitantul a pierdut actele de identitate în urma cutremurului, poate prezenta copii după documentele eliberate de către autoritățile italiene din care să rezulte identitatea acestora și faptul că actele de identitate au fost pierdute. Dacă aceste documente sunt în limba italiană, vor fi transmise traducerile efectuate de către oficiile consulare/misiunile diplomatice.
Cererea se adresează, în cazul solicitanților din Italia, misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare și, pentru solicitările din România, agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială.
Plățile acestor ajutoare se vor face prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială sau prin agențiile ei județene, în cont bancar sau în numerar în euro, în cazul persoanelor sau familiilor ce își mențin domiciliul în Italia, ori echivalentul în lei, în cazul persoanelor care revin în România.
[slideshow_deploy id=’13837′]
Sursa: avocatnet.ro