A înnebunit Lupeniul! PSD administrează localitatea în stil liberal – „timpul înseamnă bani”
În octombrie 2014, a demisionat din PNL, iar PSD-ul l-a curtat intens cunoscându-i valoarea, deşi spiritul său critic şi intransigenţa sa nu îi erau prea comode partidului curtezan. PSD Lupeni avea nevoie de oameni activi, care ştiu şi vor. PNL-ul s-a lepădat de ei… I-am spus direct viceprimarului Iacob Mesaroş că stilul de lucru este unul liberal, ca în afaceri – timpul înseamnă bani. “Se poate spune şi aşa, dar este bine că primarul Cristi Resmeriţă agreează metodele de lucru (…) Când într-o echipă oamenii se completează unul pe altul ca într-un mecanism bine uns, lucrurile merg” – Iacob Mesaroş, viceprimar Lupeni, fost PNL, actual PSD.
Lupeniul este a doua localitate din Valea Jiului, după Aninoasa, care avea mari probleme administrative nerezolvate, având un aspect de paragină, cu câteva zone – foarte puţine – care făceau excepţie. Cei care ştiau despre ce este vorba fiind buni cunoscători ai cartierelor, aproape că plângeau de mila noului primar, Cristian Resmeriţă, cel care a lăsat Parlamentul pentru fotoliul de edil şef. Alţii, abia aşteptau să-şi „rupă gâtul” ghidându-se după principiul „aşchia nu sare departe de pom”. Şi totuşi!
Să deschizi simultan şase şantiere de reabilitare de drumuri, poduri, podeţe, etc., aprope jumătate din infrastructura municipiului, parcă sună a poveste ţinând seama că alegerile locale au avut loc la începutul lunii iunie 2016. Doar durata licitaţiilor, a contestaţiilor durează de la două, la patru luni cel puţin şi suntem la începutul lui septembrie, iar lucrările au demarat de ceva vreme.
Unii au spus că s-ar putea să fi existat hotărâri de consiliu mai vechi şi că acum doar s-au pus în aplicare. Aşa este, doar că acelea sunt pentru alte lucrări, separat de cele şase şantiere amintite, dar banii nu se fac/obţin peste noapte. În declaraţiile de până acum, tânărul primar Resmeriţă vorbeşte doar de stadiul lucrărilor, nu despre modul cum a reuşit să urnească o căruţă atât de grea precum Lupeniul şi să mai prindă şi viteză.
Hotărârea sa de a face echipă cu Iacob Mesaroş pare să fi fost una inspirată. Resmeriţă a văzut ceea ce mai toţi au văzut, dar mulţi nu au agreat – modul său de lucru transant, deschis, obligatoriu în profit, respectiv cu rezultate vizibile şi, un lucru important pentru el, mândria lucrului temeinic şi serios făcut în aşa fel încât, oricât i-ai căuta bube, ele să nu existe. Din cauza stilului său extrem de critic chiar şi la adresa colegilor de partide, nu a fost prea plăcut şi multora le stă în gât şi acum.
Greu pentru Cristian Resmeriţă a fost să-l convingă să accepte funcţia de viceprimar. Iacob Mesaroş a pus condiţii în modul de lucru, iar Resmeriţă s-a dovedit că e un tip cu mintea deschisă şi-a calculat beneficiile în dezvoltarea municipiului şi implicit a sa, şi i-a ieşit.
Mesaroş este făcut din aluat liberal, şi a fost mulţi ani considerat ca făcând parte din temelia PNL-ului în Valea Jiului, până când unii liberali de la vârf au împins neruşinarea până dincolo de limita suportabilităţii. După ce a epuizat toate metodele posibile de rezolvare în interiorul partidului, din anul 2013, Mesaroş a trecut la declaraţii publice despre modul în care acționa și funcționa Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, a cărei conducere era sub patronaj liberal. Ioacob Mesaroş vorbea, cu argument şi documente, de metode de intimidare, de nerespectarea legii privind plățile pentru persoane cu handicap și îngrijitori, despre achiziții de alimente și ”reduceri de la hrană și căldură” în centrele sociale cu cele mai mari contribuții ale persoanelor găzduite, în timp ce cheltuielile raportate erau cu peste 60% mai mari decât cele din căminele necontrolate de Direcție. Multe dintre aceste fapte, şi altele, sunt acum cercetate de organelle abilitate.
În octombrie 2014, a demisionat din PNL, iar PSD-ul l-a curtat intens cunoscându-i valoarea, deşi spiritul său critic şi intransigenţa sa nu îi erau prea comode partidului curtezan. PSD Lupeni avea nevoie de oameni activi, care ştiu şi vor. PNL-ul s-a lepădat de ei…
Aşa se face că, în final, Iacob Mesaroş a devenit viceprimar al Lupeniului, şi face echipă cu primarul, echipă care până acum se mişcă uimitor.
Totul a început cu inundaţiile din luna iunie şi apoi luna iulie, momente în care Lupeniul a demostrat cum se iau decizii rapide, de oameni cu sânge în instalaţie.
S-au fotografiat zonele afectate, chiar din prima noapte, şi pe loc au fost informate autorităţile judeţene şi ministerele de resort. Aşa au curs informaţiile către instutuţii în toată acea perioadă nefericită. S-au invetariat rapid tot ce era distrus pe traseele pe unde apele au rupt şi smuls, s-au trimis în cel mai scurt timp documentaţiile lucrându-se zi şi noapte în Primăria Lupeni. Totul se derula urgent, pentru că în cauză era vorba de obţinerea finanţărilor din fondul de urgenţă al guvernului. Şi s-au obţinut!
A doua etapă erau licitaţiile. Anunţurile au fost ridicate imediat pe Sitemul Electronic al Achiziţiilor Publice – SEAP. După depunerea ofertelor, firmele au fost chemate la Primăria Lupeni. Aici, societăţile constructoare au fost surprinse de modul de lucru.
“Pentru a elimina orice suspiciuni, că este posibil să fie favorizată o firmă sau alta, le-am comunicat că Primăria va încheia contracte cu cei ce oferă preţul cel mai mic. Ca urmare i-am rugat să se sfătuiască, să se înţeleagă între ei, noi am ieşit afară şi când termină, să ne cheme. Aşa au făcut. Doar că noi am mai făcut un lucru. I-am rugat să semneze fiecare pentru fiecare că nu vor face contestaţii şi să parafeze renuţarea. S-au conformat. Aşa am reuşit să câştigăm timp şi ne-am apucat imediat de treabă. Totul este legal şi transparent” – a declarat viceprimarul Lupeniului, Ioacob Mesaroş.
I-am spus direct viceprimarului Mesaroş că stilul de lucru este unul liberal, ca în afaceri – timpul înseamnă bani.
“Se poate spune şi aşa, dar este bine că primarul Cristi Resmeriţă agreează metodele de lucru, eu fiind mai mult cu organizarea, iar el se ocupă în special cu demersurile pentru aprobarea documentaţiilor pe la Bucureşti, pe la ministere, pe la instituţii, cu monitorizarea lucrărilor şi cu ce mai este nevoie. Când într-o echipă oamenii se completează unul pe altul ca într-un mecanism bine uns, lucrurile merg” – a declarat Mesaroş.
De precizat că există primării în Valea Jiului, care au pierdut momentul finanţărilor din fondul guvernamental pentru situaţii de urgenţă. În cauză fiind chiar Primăria Petroşani, cu un primar de dreapta, liberal, cotat ca fiind unul cu experienţă în… funcţie.
[slideshow_deploy id=’36591′]