Cum ți se modifică salariul net dacă se schimbă iar Codul Fiscal. Crește sau scade?

Noul proiect de modificare a Codului Fiscal prevede majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi atât de plata CAS-ului, cât şi a CASS. Ce efecte vor exista asupra salariului net al angajaților?

cod-fiscal-copy

Calculele făcute de experții fiscali arată că schimbările de fiscalitate preconizate îi vor avantaja pe cei cu salarii mari, datorită plafonării contribuțiilor sociale la 5 salarii medii, în timp ce angajații cu salariul mediu nu vor avea

Astfel, pentru un angajat care este plătit la nivelul salariului mediu pe economie de 2.681 de lei brut (respectiv 1.890 de lei net), noile măsuri nu ar aduce modificări semnificative ale veniturilor – impactul ar fi de minus 1 leu la venitul net al salariatului plătit pe contract de muncă.

În schimb, pentru un angajat care primeşte 1.000 de euro net pe lună (4.500 de lei) pe contract de muncă, noile măsuri fiscale ar aduce o majorare a salariului net cu 25 de lei în fiecare lună.

Secretarul de stat Gabriel Biriş, responsabil pe partea de fiscalitate în Ministerul Finanţelor, şi-a asumat, miercuri, proiectul de modificare a Codului Fiscal apărut în presă afirmând că prevederile proiectului ar fi benefice şi sunt în spiritul simplificării fiscale.

„Ştiţi vreo firmă care să se fi îmbolnăvit şi să se ducă la doctor? Ştiţi vreo firmă care la bătrâneţe să ia pensie? Trebuie să înţelegem un lucru: contribuţiile la sănătate şi la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului”, a afirmat Biriş.

Noul pachet de modificări aflat în discuţii la Ministerul Finanţelor aduce 200 de modificări de articole din cele 500 ale actualului Cod fiscal intrat în vigoare la începutul acestui an.

[slideshow_deploy id=’19661′]


(Următoarea știre) »