Descindere în județul Hunedoara. Erau vizați membrii unei grupări specializate în infracțiuni informatice
Nu mai puțin de 24 de percheziții au fost efectuate în București, Ilfov, Giurgiu, Dolj, Mehedinți și Hunedoara pentru destructurarea unei grupări care confecționa și vindea dispozitive de skimming.
La data de 11 septembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii D.I.I.C.O.T. — S.T. București au organizat o acțiune pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în infracțiuni informatice, în special confecționarea și comercializarea de dispozitive de copiere sau compromitere a cardurilor bancare (skimming).
În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate dispozitive de skimming, calculatoare, telefoane mobile, bani, un atelier de confecționare a echipamentelor de compromitere a cardurilor bancare.
De asemenea, unul dintre liderii grupării a fost oprit la Aeroportul Otopeni în timp ce încerca să iasă din România.
Din anchetă au rezultat indicii că membrii grupării și-ar fi procurat echipamente necesare realizării unor dispozitive de clonare a cardurilor și sisteme informatice pentru memorarea datelor aferente acestora.
Gruparea infracțională, cu ramificații în județele Ilfov, Giurgiu, Dolj, Mehedinți și Hunedoara, ar fi fost cea care furniza echipamente de skimming pentru compromiterea de ATM-uri sau POS-uri către mai multe grupări infracționale din România.
Aceste grupări foloseau dispozitivele pentru săvârșirea unor infracțiuni în țări din Europa, în special în Ucraina, Marea Britanie și Spania.
Echipamentele de skimming erau testate pe bancomate din București, doar pentru a se verifica buna funcționare a acestora, nefiind folosite pentru clonarea cardurilor în România.
Echipamentele de skimming erau ulterior trimise grupărilor beneficiare, banii fiind transferați prin intermediul unor servicii de transfer monetar rapid.
Banii obținuți din activitatea infracțională erau folosiți pentru achiziționarea de autoturisme de lux și imobile.
De asemenea, prin folosirea de acte falsificate, ar fi fost deschise conturi bancare în care ar fi fost transferați bani din străinătate ce ar fi fost retrași ulterior la bancomate din România.
”Cu privire la 5 dintre cei în cauză a fost dispusă măsura reținerii urmând a fi prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Față de cei în cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de deținere de instrumente în vederea falsificării de valori și acces ilegal la un sistem informatic”, arată anchetatorii.
[slideshow_deploy id=’20328′]