Se renunță la conurbație
Planurile Guvernului s-au schimbat pentru Valea Jiului. Dacă în urmă cu două luni, vicepremierul Vasile Dîncu anunţa că Valea Jiului trebuie privită ca un tot unitar în vederea dezvoltării, la vizita de săptămâna trecută nu s-a mai discutat nici de conurbaţie şi nici de o asociaţie de dezvoltare intercomunitară.
”Vrem să sprijinim de la București legislativ și nu numai legislativ, printr-o lege a zonelor metropolitane sau printr-o lege care să permită nașterea, din punct de vedere administrativ, a conurbației, prin asocierea localităților din Valea Jiului. În acest moment cred că este nevoie de o simplificare administrativă de exemplu”, spunea Vasile Dîncu în luna iulie, la Vulcan.
Acum se vorbeşte de realizarea unei unităţi de guvernamentale de asistenţă tehnică, adică un birou cu sediul la Petroşani care va “asigura asistență de specialitate pe domeniile și programele de finanțare gestionate”.
„Vrem să identificăm și să alocăm bugete distincte pentru dezvoltare în aceste zone de intervenție prioritară, între care Valea Jiului ocupă prima poziție de interes. Pentru a avea însă garanția că aceste bugete nu vor rămâne neutilizate, din lipsă de proiecte sau din blocajele generate de scrierea acestora, am decis să înființăm la Petroșani o unitate de gestionare a tuturor proiectelor propuse în primul rând de autoritățile publice locale, dar și de alte entități eligibile. Aceasta va funcționa ca un birou de consultanță, dar va fi constituit în subordinea Cancelariei Primului Ministru, astfel încât să existe o atenție directă și prioritară asupra nevoilor de dezvoltare a acestei zone și asupra modului în care putem finanța diverse proiecte”, a declarat luna aceasta, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, la Petroşani.
Pentru implementarea programului de dezvoltare integrată, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului va funcționa o Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT), iar în coordonarea ei – câte o unitate pentru fiecare dintre cele trei zone, cu sediul în Petroșani, Roșia Montană, respectiv în Vaslui (în cadrul prefecturilor). Unitățile vor beneficia de colaborare, în diverse forme, cu diverse ministere, în special cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care vor asigura asistență de specialitate pe domeniile și programele de finanțare gestionate.
„Noi vom aduce câțiva specialiști, dar vreau să aducem oameni din Valea Jiului care să vină să învețe la ministerul pe care îl conduc, la secțiile de urbanism, amenajarea teritoriului, pentru a crea specialiști în programe de pe plan local. Autoritățile locale vor avea cea mai importantă sarcină și merit în a face proiecte. Noi vom aloca fonduri speciale pentru Valea Jiului, din programe europene și bugetul național, însă proiectele trebuie făcute la standarde europene, să respecte condiționalitățile, să fie competitive. Ideea unei unități de asistență pentru aceste zone este foarte importantă. Aducem oameni cu experiență, nu mai inventăm posturi”, a precizat Vasile Dîncu.
Mecanismul instituțional va fi pus în practică cu finanțare din fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020, fie în cadrul unor proiecte deja inițiate de ministere, fie prin proiecte noi.
[slideshow_deploy id=’24093′]