Gheorghe Teo Bădan – un om pentru Călan
Cu ocazia ”Zilelor Orașului Călan” 2016, cea de-a XII-a ediție, desfășurate în perioada 17-18 septembrie, Asociația CĂLAN 1387 a organizat o serie de evenimente, deja tradiționale, menite să contribuie la reușita sărbătorilor locale și să aducă un spor de respect și valoare prin onorarea unor repere locale, istorice și culturale, dar și prin onorarea unor reprezentanți ai comunității a căror activitate poate că nu este suficient cunoscută și mai ales recunoscută de călăneni.
Asociația CĂLAN 1387 a instituit începând cu 2013 Diploma de Excelență ”UN OM PENTRU CĂLAN”, care onorează activitatea și realizările acelor OAMENI ai Călanului care în felul lor și în domeniul lor, au influențat în mod pozitiv viețile cetățenilor comunității. Această recunoștere publică, oficială, venită din partea societății civile organizate vine în întâmpinarea și în completarea recunoașterilor publice ale respectivelor personalități locale. Proiectul ”UN OM PENTRU CĂLAN” promovează altruismul, responsabilitatea, voluntariatul și implicarea în viața comunității. Ca atare, persoanele onorate de noi sunt cetățeni ai urbei care au desfășurat acțiuni în sensul celor arătate mai sus, excelând în calitate și consistență și care au avut un impact deosebit asupra comunității. Credem și sperăm că în timp se va confirma faptul că ”Un om pentru Călan” reprezintă o alternativă mult mai onestă pentru Diploma de ”Cetățean de Onoare” care nu pare să mai beneficieze de reglementări decente de acordare , bine conturate pe plan național dar și local. În 2013 personalitățile locale onorate au fost: dr. Isac Constantin, prof. Ocolișan Ioan, prof. Miclea Vasile, Popa Cristinel și Lăcătuș Daniel, în 2014 domnul Ștefan Kelemen, iar în 2015 domnul Ioji Toth.
În anul 2016 a sosit rândul domnului Gheorghe Bădan – Teo să fie onorat de către societatea civilă. Astfel, duminică 18 septembrie după-amiază, în fața sediului Asociației CĂLAN 1387, domnului Gheorghe Bădan i-a fost înmânată diploma de Onoare ”Un om pentru Călan” seria 01, numărul o8, pentru ”îndelungata activitate de antrenorat și mecenat a OMULUI datorită căruia mulți dintre tinerii rebeli ai Călanului din anii ”80 au primit informații și idei interzise într-o societate comunistă și ai cărui elevi au devenit performeri ai României la gimnastică”.
”Gheorghe Bădan s-a născut în 1956 la Roman în județul Neamț. Și-a definitivat studiile medii la Onești, iar în 1980, după absolvirea Facultății de Metalurgie din București a fost angajat prin repartiție la Combinatul VICTORIA din Călan, la secția Turnătoria 1. Mai puțin cunoscut de către călăneni este faptul că prietenul nostru Teo, a devenit în anii tinereții instructor de gimnastică, după ce a activat ca sportiv o perioadă consistentă la Onești, fiind coleg de sală și uneori de antrenamente cu celebra Nadia Comăneci, sub îndrumarea nu mai puțin celebrului Bela Caroli. După ce este silit de situația anilor ”90, să părăsească Combinatul Siderurgic, Teo reușește să revină la pasiunea tinereții și împreună cu un grup de tineri inimoși pune bazele Asociației ”Tornado” Călan, în timpul unei discuții care a avut loc în parcul din fața Casei de Cultură din Călan într-o seară a anului 1993. De atunci, după ce a trecut prin etape și mai bune și mai rele, după ce a schimbat mai multe locuri de antrenament, (Stadion, Casă de Cultură, Liceu), TORNADO și Teo au făcut istorie. Din mâinile lui Teo și prin Tornado au trecut actualii campioni Groza Andrei, Andreșoi Andrei, Munteanu Andrei (care a ajuns la rândul său antrenor, în Franța), iar alături de ei alți câțiva zeci de tineri au fost inițiați în tainele acestui minunat sport. Lipsa facilităților care să permită omologarea unei săli de antrenament după standardele minime necesare, a făcut ca marea majoritate a elevilor lui Teo să fie nevoiți să renunțe la performața sportivă, foarte puțini dintre ei putând să se legitimeze la alte cluburi (în special la Reșița) reorientându-se către meserii din domeniul spectacolelor de circ. Astfel, astăzi câțiva dintre elevii lui Teo sunt ”circari” în cadrul unor mari companii din Europa. Practic, Teo Bădan a format și formează de aproape 25 de ani, gimnaști și acrobați, care pot spune oricui și oricând ”am început cu Teo, la Călan”! Sunt fapte și evenimente legate de el care mult timp au fost complet necunoscute și în mod intenționat ascunse publicului larg. În anii ”8o casa lui Teo devenise un loc de adunare a tinerilor rebeli din Călan, iar Teo, de voie de nevoie, devenise un Mecena al setei de cunoaștere și de informare de care câțiva dintre noi dădeam dovadă. Teo era permanentul profesor și arbitru al tuturor faptelor și acțiunilor ce erau puse la cale în micul apartament de pe Florilor. Faptul că astăzi, acea mână de oameni sunt nucleul unor acțiuni care fără a fi tutelate politic sau comercial reușesc să ”miște” ceva în orășelul nostru, are fără doar și poate legătură cu Teo Bădan. Nu am de gând să vă povestesc despre vremurile acelea, pot doar să vă spun că ceea ce s-a întâmplat a fost necesar, edificator și deloc singular pentru perioada comunistă”, explică președintele Asociației Călan 1387, Claudiu Băileșteanu.
Asociația CĂLAN 1387 relansează ideea construirii unei săli polivalente în Călan, sală care ar putea contribui la ridicarea performanțelor sportive ale gimnasticii, artelor marțiale și a altor sporturi la Călan, putând deveni deasemenea o placă turnantă pentru organizarea și desfășurarea unor evenimente de talie națională și chiar internațională din sport, cultură, economie sau recreere.
[slideshow_deploy id=’13835′]