Hunedoara „mamă” și divizare
Complexul Energetic Hunedoara trebuie divizat pentru a putea funcționa. E nevoie de închiderea unor părți considerate neviabile, însă încă se poartă discuții la Comisia Europeană. Planul de reorganizare prevede separarea activităţii miniere de cea energetică, dar şi păstrarea unei bucăţi din Complexul Energetic Hunedoara “mamă”.
“Esenţa planului de reorganizare este să divizăm partea minieră de partea energetică, cele patru mine se duc într-o singură societate din care două funcţionale, două pe ajutor de stat de închidere mine şi cele două termocentrale într-o altă societate, restul rămânând în Hunedoara “mamă” urmând a fi valorificate”, a precizat Bogdan Stănescu, administratorul special al CEH.
În urma acestei divizări există posibilitatea unor noi concedieri colective, însă acestea nu sunt prognozate pentru acest an.
“La acest moment nu avem în plan pentru acest an alte disponibilizări. Dacă situaţia economică o va impune, se fac aceste divizări, se împarte în cele două entităţi ce vor rămâne, probabil vor mai rămâne oameni şi în Complexul Energetic Hunedoara “mamă”, care va intra în procedura de faliment vor avea parte de disponibilizare. E posibil să ajungem acolo, dar după ce salvăm cât mai multe locuri de muncă şi cât mai aproape de realitate, ca cele două entităţi să poată funcţiona normal”, a mai declarat Bogdan Stănescu.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara speră ca divizarea să se realizeze cel târziu, până la finele primului trimestru al anului viitor.
“Eu am încredere că vom reuşi să divizăm CEH, bazându-mă pe rapiditatea cu care Ministerul Energiei în relaţia cu Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană colaborează pentru a ajunge până la finele anului 2016 la separare şi aprobarea planului de reorganizare şi acordul creditorilor şi la înfiinţarea celor două entităţi. Mi-aş dori ca în primul trimestru al anului viitor să avem cele două noi societăţi şi toate demersurile converg în acel loc”, a subliniat Stănescu.
Complexul Energetic Hunedoara a beneficiat anul trecut de un ajutor de salvare. Una din condiţii a fost divizarea activităţii miniere de cea energetică şi întocmirea unui plan de lichidare în cazul în care societatea nu putea rambursa suma acordată.
“Acel ajutor de stat a fost acordat societăţii ca ajutor de salvare. Atât noi, Ministerul Energiei de atunci şi societatea şi Comisia Europeană, chiar crezut conform datelor economice de atunci că prin acordarea acestui ajutor de stat, societatea se poate salva. Au fost studii făcute, nu neaparat de oamenii din CEH care putem spune că sunt subiectivi şi ar putea face orice ca să aranjeze pe cifre, ci au fost făcute studii de independenţi care au zis că CEH ar avea o şansă dacă ar trece hopul cu certificatele de mediu. Părerea mea de rău este că, deşi statul a obţinut această decizie de acordare a ajutorul de salvare, nu a reuşit să o implementeze la timp, în niciun caz din vina celor de aici”, a mai subliniat sursa citată.
Comisia Europeana a avizat acordarea unui ajutor de stat pentru COmplexul Energetic Hunedoara. Astfel, imprumutul in limita sumei de 167.000,00 mii lei a fost acordat in transe pe o perioada de sase luni. Astfel prima transa in valoare de 98.476,90 mii lei a fost acordata in data de 20 iulie 2015. A doua transa ar fi trebuit sa aiba o valoare de 68.523,10 mii lei, însă cum CEH nu a rambursat suma nu va beneficia de a doua parte a fondurilor.
[slideshow_deploy id=’36591′]