PSD și-a prezentat programul de guvernare. Ce-și propun social-democrații, dacă vor câștiga alegerile din decembrie ?
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat joi, 22 septembrie 2016, după reuniunea Comitetului Executiv Naţional, Programul de Guvernare al PSD. Potrivit acestuia, un număr de 10.000 de start-up-uri vor fi finanţate, începând de anul viitor, prin Programul Naţional de Dezvoltare Antreprenorială (PNDA), dacă PSD va ajunge la guvernare, a anunţat preşedintele PSD.
„Prima componentă a PNDA este România Start-up prin care dorim înfiinţarea unui număr serios de start-up-uri şi creşterea competitivităţii acestora şi, bineînţeles ca efect imediat, noi locuri de muncă. Cum facem acest lucru? O schemă de ajutor din partea statului pentru start-up-uri. Se va acorda o sumă de până la 200.000 de lei pe proiect şi va exista o finanţare pentru 10.000 de start-up-uri”, a declarat Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, în cadrul PNDA se vor atinge cinci obiective. „Am analizat şi putem atinge cinci obiective în cadrul acestui program, un SRL gratuit, un leu capital social, o zi pentru înfiinţarea firmei, o semnătură electronică gratuită şi un cont bancar gratuit. Alocarea financiară pentru aceste proiecte va fi realizată în baza unui punctaj stabilit în funcţie de contribuţia proiectului la dezvoltarea zonei, la creşterea numărului de locuri de muncă, în funcţie de domeniul în care se va aplica. Ulterior, va fi o procedură foarte simplă şi transparentă de aprobare a acestor proiecte”, a menţionat Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD a anunţat, de asemenea, că programul PSD de guvernare vizează înfiinţarea de incubatoare de afaceri şi de licee cu profil antreprenorial în fiecare judeţ din România.
„Mulţi dintre noi ştim că acum vedem rezultatele înfiinţării în România a liceelor specializate pe informatică. România are acum printre cei mai buni IT-işti şi aşa vom face şi cu liceele antreprenoriale. Anul viitor, vom începe aceste start-up-uri, iar în următorii ani, românii vor avea şi ştiinţa de a face afaceri”, a mai spus preşedintele PSD.
Prin PNDA, social-democraţii estimează creşterea, în următorii patru ani, cu 20% a numărului de firme şi cu 60.000 a numărului locurilor de muncă din România, astfel încât, potrivit lui Liviu Dragnea, ‘fiecare român care munceşte din greu şi care contribuie la dezvoltarea ţării să facă parte din clasa de mijloc’.
De altfel, creşterea clasei de mijloc din România constituie principalul obiectiv al unei viitoare guvernări PSD, Liviu Dragnea anunţând totodată intenţia de a înfiinţa Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).
„Ne interesează, în întregul program de guvernare, creşterea clasei de mijloc din România. De asemenea, din zona de sărăcie care mai există în România, precum şi o dezvoltare sustenabilă care să fie bazată şi pe investiţii, nu doar pe consum. Prin clasa de mijloc înţelegem românii care au un salariu bun şi foarte bun, românii care au acces la un sistem de sănătate decent, la un sistem de educaţie pentru copiii lor, care să le asigure că aceşti copii vor fi pregătiţi pentru viaţă, să aibă o infrastructură bună, să aibă siguranţă personală şi, de asemenea, să trăiască într-o ţară în care să aibă sentimentul că este o ţară apărată”, a afirmat preşedintele PSD.
FSDI are drept obiective reindustrializarea României, finanţarea proiectelor strategice, diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni şi din interiorul regiunilor, dezvoltarea sectoarelor competitive şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Fondul urmând să includă, într-o primă fază, toate companiile de stat profitabile.
„Estimăm, din emiterea de obligaţiuni, o atragere de fonduri de 25 de miliarde de lei în următorii patru ani, dividente de cel puţin 10 miliarde de lei. Acum sunt 2,5 miliarde de lei la aceste companii, estimăm atragerea altor surse în proiecte investiţionale de cel puţin 25 miliarde de lei şi un miliard de lei din vânzarea unor active care sunt complet neperformante”, a menţionat preşedintele Liviu Dragnea.
Din bugetul FSDI ar urma să fie susţinute financiar atât investiţiile în agricultură, în domeniul farmaceutic, în apărare, cât şi cele din infrastructura rutieră. „În România, în ultimii peste 20 de ani, au dispărut peste 1.300 de fabrici şi peste 1,5 milioane de locuri de muncă. În perioada 1997-1999, când s-au tăiat fabrici, România a ajuns de la peste 6 milioane de locuri de muncă la 4,5 milioane, un număr care creează probleme şi pentru asigurarea bugetului de pensii, şi pentru o discuţie serioasă despre o clasă de mijloc în România”, a explicat Liviu Dragnea.
[slideshow_deploy id=’20328′]