Ministerul Culturii răspunde interpelării deputatului Natalia Intotero în chestiunea administrării Cetăților Dacice
În urmă cu trei săptămâni, mai exact pe data de 29 septembrie 2016, în şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 26.09.2016 deputatul PSD Natalia Intotero depunea o interpelare referitoare la transferul dreptului de administrare a Complexului „Cetățile dacice din Munții Orăștiei” către Consiliul Județean Hunedoara.
“În ultimul timp aceste importante descoperiri arheologice au fost ținta unor repetate acte de vandalism. Iar principala cauză rămâne faptul că monumentele nu au asigurată paza, în conformitate cu Programul de protecție și gestiune a monumentelor istorice înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO – aprobat prin HG 1268/2010. actul normativ prevede că paza monumentelor istorice este asigurată de către Ministerul Administrației și Internelor, cu sprijinul autorităților locale și județene. Dar pentru ca să se poată acționa corespunzător este nevoie în primul rând ca dreptul de administrare al cetăților dacice să fie trecut în responsabilitatea Consiliului Județean Hunedoara”, arată deputatul PSD, Natalia Intotero, în interpelarea adresată ministrului Culturii.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, dl. Laurentiu Nistor și doamna deputat Natalia Intotero au fost în audiență la Ministerul Culturii pentru găsirea unei soluții pentru stoparea degradării acestor monumente înscrise pe lista Patrimoniului Mondial Unesco.
Urmare a demersurilor făcute, Ministerul Culturii a răspuns interpelării doamnei deputat Natalia Intotero identificând două soluții complementare :
- „Ministerul Culturii îşi propune să iniţieze o Hotărâre a Guvernului pentru trecerea în administrarea Consiliilor Judeţene Hunedoara (Costeşti Cetăţuie, Costeşti Blidaru, Luncani Piatra Roşie, Baniţa) şi Alba (Căpâlna) a Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei după modelul HG 1237/2012, prin care situl de la Sarmizegetusa Regia a fost înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi transmiterea acestuia în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.”
- „Crearea la nivelul Ministerului Culturii a unei structuri speciale dedicate Monumentelor din România înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Această structură va coordona eforturile tuturor instituţiilor implicate în administrarea şi protejarea acestor monumente, atât de la nivel central, Ministerul Cuiturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului, cât şi de la nivel judeţean sau local, Consilii Judeţene şi Locale, precum şi organismele cultelor religioase sau asociaţii şi fundaţii, care au în administrare sau sunt implicate în programe de protejare şi punere în valoare a Monumentelor din România înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.”
Mai jos aveti integral textul interpelării și răspunsul Ministerului Culturii.
Răspunsul Ministerului Culturii
[slideshow_deploy id=’20328′]