Problemele generate de frigul din școli, l-au determinat astăzi pe primarul municipiului Petroșani să-și ceară scuze celor afectați, chiar dacă administrația locală nu are nici un fel de vină pentru situația creată. ”Știu că acest gest nu ține loc de căldură, dar ceea ce se întîmplă mă deranjează foarte tare și în același timp vreau să fiu înțeles clar că tot ceea ce a putut ține de decizia Primăriei, noi am făcut. Sunt însă o serie de chestiuni care depășesc puterea noastră de decizie, dar care din păcate afectează în mod vizibil, grav, cetățenii din Petroșani și, mai ales, profesorii și copiii din școlile de pe raza orașului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.
Primarul Petroșaniului informează că, în cursul zilei de ieri, a fost solicitat la o nouă rundă de discuții cu cei doi administratori speciali ai CEH, cu directorul general Chiuzan și directorul termocentralei de la Paroșeni, care condiționează furnizarea agentului termic de o serie de măsuri financiare. ”În urma discuțiilor am stabilit că noi, primăria, vom plăti în momentul în care va fi facturată energia termică către Termoficare SA. Se ia în calcul și o facturare la 10 zile, nu neapărat la 30 de zile, așa cum se întâmpla până acum, pentru a putea să ne plătim cât mai repede ceea ce înseamnă consumul nostru la școli, la instituțiile publice și, de asemenea, subvenția pe care o acordăm pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat. S-a discutat și despre datoriile pe care Termoficare SA le are față de Complexul Energetic Hunedoara. Există un cont al SC Termoficare SA în care se virează aceste creanțe de la populație, prin executări, prin tot felul de metode, și, din acest cont am ajuns la înțelegerea ca 70% din bani să fie virați către CEH. La fel, și din contul Escrow, unde termoficarea încasează de la clienți banii, să crească procentul care merge către Termocentrala Paroșeni”, a declarat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.
În aceste zile, între CEH și societatea Termoficare SA va fi semnat și un protocol care să prevadă toate aceste chestiuni de ordin financiar, după care cei de la CEH s-au angajat să înceapă furnizarea de agent termic, lucru care se va întîmpla cel mai probabil în a doua jumătate a săptămâni viitoare.
Primarul municipiului Petroșani apreciază, totodată că nici în ceea ce privește centralele termice pe gaz, instalate la școli, din punctul de vedere al Primăriei, nu există întârzieri legate e punerea în funcțiune a acestora. ”Noi am demarat acest program de montre a centralelor pe gaz la școli în luna iulie, când am aprobat în Consiliul local rectificarea de buget. Au urmat procedurile legale de licitație și apoi lucrările efective de montare a centralelor pe gaz. Există și aici însă o serie de reglementări, așa că am fost nevoiți să construim puncte termice speciale pentru aceste centrale, la fiecare școală și să realizăm o serie de lucrări conexe pentru realizarea branșamentelor. Apoi, au mai fost necesare obținerea de aprobări de la E-on, dar în cele din urmă vom putea finaliza toate aceste proceduri până la finele săptămnii viitoare la toate școlile din Petroșani”, explică Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta a informat că, în cursul zilei de ieri a fost pornită centrala termică la sediul vechi al Școlii IG Duca, astăzi fiind pornite cenralele de la sediul nou al Școlii IG Duca și de la Școala 7. În 27 octombrie urmează punerea în funcție a centralei de la Colegiul tehnic ”Hermes” și Școala 4 Avram Stanca. Tot săptămâna viitoare se vor branșa la rețeaua de gaz Școala 6 și Colegiul de informatică, dar și Colegiul Tehnic și Școala 2 din Aeroport. Ceva mai mult vor avea de așteptat cei de laColegiul Național Mihai Eminescu, dar nici aici întârzierile nu se datorează administrației locale. ”Cei de la Teoretic ne-au anunțat în vară că intenționează să își mute activitatea din locația actuală la Școala 5 din Aeroport. Am început, în acets sens, lucrările la această școală. Ulterior, ne-au informat că vor rămne în acest sediu și atunci, în regim de urgență, am demarat proiectul pentru montarea centralei pe gaz, dar există mici întîrzieri”, explică Tiberiu Iacob Ridzi.
Chiar și așa, primarul municipiului Petroșani arată că lucrurile ar fi putut trena și mai mult, pentru că, numai obținerea acordului de branșare la gaz de la E-on durează circa 60 de zile de la depunerea documentațiilor. ”Aici am avut parte și de sprijinul domnului Florin Roman, președintele PNL Huneodara, care a luat legătura la București cu o rudă de-a domniei sale de la E-on și am reușit să obținem aprobările necesare în doar 14 zile”, spune Tiberiu Iacob Ridzi.
Cert este că, până a soluționarea problemei căldurii în școli, primarul municipiului Petroșani a solicitat ditectorilor de școli să ia măsurile care se impun pentru limitarea crizei, inclusiv prin reducerea programului din școli la un nivel stabilit de Consiliile de administrație ale fiecărei unități de învățământ.
[slideshow_deploy id=’27126′]