CEH nu poate funcționa fără subvenție
Complexul Energetic Hunedoara nu poate funcționa fără subvenție. Aceasta este din concluziile la care a ajuns administratorul judiciar al societății. Administratorul judiciar arată că rezolvarea problemei de la CEH stă numai în puterea Guvernului şi este nevoie de măsuri drastice pentru a salva societatea de la faliment.
“Am aratat acolo ca oricate eforturi se vor face in Valea Jiului prin reducerea personalului si a cheltuielilor materiale, cresterea productivitatii etc. acestea sunt insuficiente si inutile, atat timp cat la nivelul guvernului nu se vor lua decizii care sa duca la anularea arieratelor, la un eventual ajutor de stat pentru minerit si despartirea activitatii energetice de cea miniera. S-a ajuns chiar la situatia in care CEH SA pierzand increderea furnizorilor nu poate aproviziona nici macar materialele minim necesare pentru asigurarea bunei functionari a activitatii curente. Suntem in situatia in care CEH SA nu si-a platit niciodata impozitele si contributiile aferente salariilor, iar datoriile acumulate sunt imposibil de achitat doar prin eforturile locale. Principalul creditor, de care depinde aprobarea manierei in care se va desfasura procedura de insolventa este Ministerul Finantelor, iar unic actionar al CEH SA este Ministerul Energiei, ambele in subordinea guvernului. Acesta este motivul pentru care rezolvarea ecuatiei CEH se poate face numai la nivelul Guvernului”, arată raportul Casei de Insolvenţă GMC Craiova.
Comisia interministerială de la Ministerul Energiei a înaintat cu paşi mici în ceea ce priveşte divizarea Complexului Energetic Hunedoara, însă deocamdată oficialii europeni nu au oferit niciun răspuns clar.
“Inca din vara s-a constituit un grup de lucru interministerial care a facut cativa pasi in relatia cu Comisia Europeana in ceea ce priveste in special ajutorul de stat pentru minerit, dar care nu are inca un raspuns clar cu privire la aprobarea de catre creditorul majoritar a unui Plan de reorganizare care sa prevada acoperirea creantei prin preluarea activelor importante pentru functionarea sectorului energetic si pentru rezolvarea problemei sociale din Valea Jiului. In aceasta stare de nesiguranta, datorita in special problemei sociale – Valea Jiului este o zona monoindustriala cu cca 6.000 de salariati angajati ai CEH SA cu familiile lor precum si multe alte activitati economice gravitand in jurul CEH si care sunt in prezent afectate major de insolventa CEH”, mai arată raportul.
“TOTI CEI IMPLICATI EZITA IN A LUA DECIZII RADICALE”, mai subliniază administratorul judiciar. Acesta punctează pentru fiecare parte ce ar avea de făcut şi ce nu face.
“Ministerul energiei aproba de cativa ani bugete anuale pentru CEH SA prevazand pierderi de cca un milion lei pe zi, desi e logic ca in lipsa unei subventii agentul economic CEH va ajunge in faliment, tragandu-si dupa el majoritatea furnizorilor”, mai arată raportul GMC Craiova.
[slideshow_deploy id=’20328′]