În vâltoarea evenimentelor politice generate de campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie, era cât pe ce să treacă neobservată o acțiune culturală care, de trei ani de zile, face cinste Văii Jiului și, în mod special, orașului Petrila. Cu o oarecare (sperăm mică !) întârziere, consemnăm cu drag faptul că sâmbătă, 12 noiembrie 2016, Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” Petrila din județul Hunedoara, a fost gazda celei de-a treia ediţii a Festivalului-concurs național de folclor „Rapsodia Munţilor”.
Eveniment organizat de Asociația Culturală ,,Rapsodia Munților” Petrila, sub coordonarea dascălilor Ana și Iulia Doda, remarcabili promotori ai tradițiilor și folclorului din frumoasă zonă etnografică a Văii Jiului, Festivalul-concurs ce poartp numele acestei asociații s-a desfășurat pe două secțiuni, una dedicată soliștilor vocali (categoriile de vârstă 7-11 ani, 12-16 ani și 17-22 ani), iar cealaltă dansurilor populare (categoriile de vârstă 7 – 15 ani, 16 ani – 22 ani).
Anul acesta, la festival au participat nu mai puțin de 42 de soliști vocali și 9 formații de dansuri populare. Concurenții au reprezentat zonele folclorice Rășinari – județul Sibiu, Târgu-Jiu și Rovinari – județul Gorj, Hunedoara, Călan, Petroșani, Petrila, Uricani, Lupeni, Vulcan, Baru-Mare – județul Hunedoara.
Potrivit rezultatelor anunțate de organizatori, în urma deliberărilor exigentului juriu al concursului, anul acesta Trofeul festivalului a fost adjudecat de solista Tomulescu Maria Adelina din Rovinari, în timp ce trofeul secțiunii ”dansuri populare” a revenit Ansamblului folclor ”Bujorii Muntelui”, din Petrila, iar cel al secțiunii ”soliști vocali” a fost adjudecat de Zselnyan Lavinia din Hunedoara. Valoarea premiilor a fost cuprinsă între 25 și 150 de lei, la secțiunea ”soliști vocali”, și între 100 de lei și 250 de lei, la secțiunea ”dansuri populare”. La secțiunea ”soliști vocali” au mai fost acordate și premii speciale în valoare de 50 de lei. Au fost acordate premii, mențiuni și trofee, însoțite de o sumă de bani. Toți participanții au primit diplome și medalii.
Parteneri în organizarea acestui festival au fost: Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, Asociația ,,Rosa Multiflora” Petroșani, președinte Costel Avram și consilierul județean Doinița Maria Bălănesc. ”Mulțumim pentru sprijinul financiar acordat domnului Coste Avram, președintele Asociației ”Rosa Multiflora” și doamnei consilier județean Doinița Maria Bălănesc. Mulțumim Consiliului Local și Primăriei Petrila, domnuui primar Vasile Jurca, precum și Consiliului Județean Hunedoara și domnulu președinte Laurențiu Nistor, pentru finanțarea proiectului nostru. De asemenea mulțumim domnului Drăghici Cristian, administratorul Casei de Cultură ,,Ladislau Schmidt” pentru ajutorul dat privind organizarea! Mulțumim părinților care ne-au fost alături, copiilor și tinerilor pentru efortul depus! Felicitări tuturor participanților și mulțumiri celor care îi îndrumă!” a declarat prof. Ana Doda, organizator al festivalului.
”Am participat cu mare drag la cea de-a treia ediție a Festivalului național de folclor ”Rapsodia munților”, găzduit de orașul meu natal, Petrila și coordonat de inimoșii dascăli Ana și Iulian Doda, împreună cu care ne străduim să păstrăm în atenția oamenilor iubitori de folclor tradițiile, cântecul și jocul popular, dar și frumoasele straie ale străbunilor noștri. An după an, acest festival a crescut și, anul acesta, ne-am bucurat de o participare numeroasă a unor soliști și formații/ansambluri de dansuri din Rășinari, Târgu-Jiu, Rovinari, Hunedoara, Călan, Baru-Mare dau și de la Uricani, Lupeni, Vulcan, Petroșani și, bineînțeles Petrila. Am apreciat calitatea actului artistic și exigența juriului care a făcut diferența între cei mai buni dintre cei buni. Vreau să-i felicit pe câștigătorii acestui festival dar, în aceași timp, să-i felicit pe toți cei care au urcat pe scenă și care ne-au făcut, încă o dată, să ne simțim mândrii că suntem români. În fața exemplului unor astfel de oameni frumoși, de copii talentați și de dascăli pasionați care-i pregătesc, îndrăznesc să cred în România ! Îndrăznesc să cred în valorile nepieritoare ale țării mele: tradițiile și folclorul”, a declarat consilierul județean Doinița Maria Bălănesc.
”Folclorul reprezintă o zestre valoroasă pe care străbunii noștri au lăsat-o Petrilei și petrilenilor. Mă bucur că în orașul Petrila avem oameni dedicați păstrării acestei comori și punerii în valoare a tradițiilor și portului nostru tradițional momârlănesc și mă bucur și mai mult că acest festival inițiat de profesorii Ana și Iulia Doda a devenit unul de interes național. Îi felicit pe toți cei care au făcut posibil acest eveniment cultural și educațional de excepție, așa cum îi felicit pe cei care au demonstrat măsura talentului lor pe scena casei de cultură din orașul Petrila”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Mai multe fotografii de la acest eveniment puteti vedea accesând linkul următor:
[slideshow_deploy id=’41155′]