În contextul organizării alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Ministerul Afacerilor Interne desfășoară, la nivel național, campania „ALEGE SĂ FII CORECT!”, prin care se urmăreşte aducerea informarea opiniei publice cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot
Prin intermediul acestei campanii de informare, care se desfășoară și în județul Hunedoara, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral: să dețină documente de identitate valabile, să nu accepte mita electorală și să respecte confidențialitatea votului.
În cadrul campaniei, M.A.I. a realizat mai multe tipuri de materiale suport și au fost alese modalități de promovare multiple pentru a atinge categorii de public țintă cât mai diverse.
Astfel, în judeţul Hunedoara au fost distribuite 600 de afişe, format A2, care vor fi amplasate în locuri aglomerate, în sediile unor instituții publice cu aflux mare de cetățeni, precum și la intrarea în fiecare secție de votare. Totodată, câteva sute de flyere cu mesaje informativ – preventive vor fi distribuiți de polițiștii, jandarmi şi pompieri din judeţul Hunedoara în cadrul unor întâlniri cu cetățenii.
De asemenea, au fost realizate un spot video și un spot audio, care vor putea fi inserate de către posturile de televiziune şi radiodifuzori la finalul calupurilor de spoturi publicitare electorale. Totodată, pe pagina oficială de Internet a M.A.I., a fost creată o secțiune dedicată alegerilor care conține principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contravențiile ce pot fi constatate de angajații M.A.I. și infracțiunile prevăzute de Codul Penal.
Vizitatorii site-ului M.A.I. pot descărca, de asemenea, afișul și spoturile realizate în cadrul campaniei de informare.
***
Cetăţenii din municipiul Deva au fost informaţi în legătură cu drepturile şi obligaţiile ce le au în contextul alegerilor parlamentare ce vor avea loc în 11 decembrie 2016
În judeţul Hunedoara, în afara promovării mesajului campaniei prin mijloacele media, poliţiştii, jandarmii şi lucrătorii pentru situaţii de urgenţă desfășoară activități de informare directă în rândul publicului țintă, respectiv persoanele cu drept de vot.
O astfel de acţiune a avut loc în data de 25.11.2016, în municipiul Deva, în zona staţiei C.F.R., a autogării şi pe bulevardul Iuliu Maniu. În cadrul acţiunii poliţiştii, jandarmii şi pompierii au stat de vorbă cu cetăţenii şi le-au înmânat pliantul campaniei, ce conţine informaţii utile cu privire la drepturile de care beneficiază, cum pot vota şi ce interzice legea în legătură cu votul.
Iată câteva dintre informaţiile transmise:
Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
Puteţi vota la secția de votare la care sunteţi arondat sau, dacă vă aflaţi în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe listă suplimentară.
Puteţi vota cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.
Infracţiuni electorale prevăzute în Codul Penal (Titlul IX la art. 385 – 393).
- Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;
- Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;
- Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
[slideshow_deploy id=’36591′]