La inițiativa Universității din București, a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului și a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, la București a luat ființă Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO din România.
Forumul este un organism informal cu rolul de a susține aplicarea în țara noastră a Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri adoptat anul trecut de UNESCO. Conform acestui program, fiecare dintre țările care au pe teritoriul lor geoparcuri membre ale Rețelei Globale a Geoparcurilor vor constituti un astfel de Forum. Datorită Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, primul geoparc internațional din țara noastră, România se alătură celorlalte 33 de state din întreaga lume cu 120 de teritorii bine definite ce cuprind situri și peisaje cu importanță geologică internațională. Administrarea acestor teritorii integrează conservarea patrimoniului geologic, natural și cultural, educația și dezvoltarea durabilă. În România, administrarea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului este asigurată de Universitatea din București.
Printre obiectivele Forumului se numără: promovarea Programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri în România și în străinătate; promovarea geoparcurilor și a patrimoniului geologic la nivel național și internațional; propunerea unui cadru de creare și funcționare a Geoparcurilor Internaționale UNESCO în România; susținerea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului în păstrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO; susținerea dezvoltării unor noi Geoparcuri Internaționale în România prin cooperare, consultanță și promovare; prezentarea, către UNESCO, a noilor candidaturi și ierarhizarea lor, în cazul mai multor candidaturi; reprezentarea geoparcurilor din România în diferite instituții naționale și internaționale.
La constituirea forumului au participat reprezentanți ai Universității din București, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Ministerului Culturii, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, Autorității Naționale pentru Turism, Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Turism, Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutului Geologic al României, Asociației de Ecoturism din România și ai Geoparcului Ținutul Buzăului – geoparc aspirant UNESCO (cu statut de observator). Inițiatorii reprezintă instituții și asociații ce pot juca un rol important în susţinerea obiectivelor programului, în consolidarea poziţiei de sit UNESCO pentru Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi în dezvoltarea altor geoparcuri internaţionale în România.
În cadrul întâlnirii, cei prezenți au semnat o declarație de constituire a Forumului și au luat în dezbatere un Regulament de funcționare care propune, printre altele, ca și alte instituții interesate să aibă posibilitatea de a fi membru al organismului, cu aprobarea membrilor Forumului și obținerea statutului de membru de drept al fiecărui geoparc din România care obține recunoaștere internațională.
Foto: Universitatea din București
[slideshow_deploy id=’20328′]