”Cartea este într-o strânsă unitate cu spațiul teologic din Sibiu, dar și de elite intelectuale ca Nicolae Iordan, care a fost învățător mai mulți ani în satul Batiz, localitate unde a pus bazele unei biblioteci scolare moderne în primul deceniu al secolului XX și a încurajat activități culturale, inclusiv cu caracter religios. După cel de-al doilea deceniu al secolului XX, Nicolae Iordan a deținut calitatea de președinte al Cercului Cultural Sibiu. Patru dintre creațiile prezentate în secțiunea Antologie sunt colinde culese la începutul secolului al XX-lea, publicate și de reputatul folclorist, teolog și pedagog Alexiu Viciu, culese de N. Georgescu din satul natal al criticului, istoric literar, editor, Romul Munteanu și al îndrăgitei interprete de muzică populară Mariana Anghel, Călanul Mic”, spune Daniel Lăcătuș, autorul lucrării.
O altă colindă este culeasă de etnograful Constantin Clemende de la Pârlojan Margareta, Nădăștia de Sus, Călan. Celelalte poezii reprezintă creații ale lui Gheorghe Muntean, misionar de prim rang al mișcării Oastei Domnului din primii ani ai fondării ei, autor al volumului Isus ne îmbie crucea, publicat în 1935 la tipografia preotului Iosif Trifa, cu sprijinul direct al acestuia; Opriș Ioan, deținut politic din cauza convingerilor religioase, călugăr, foarte apropiat de același teolog, care l-a invitat la el în Sibiu, unde a lucrat pentru librăria Oastea Domnului; Maria Petresc, creștină din Batiz; Mihail Gagea, originar din județul Bistrița, decedat în 1977 la Streisângeorgiu, Călan.
Lansarea va urma să aibă loc în primăvara anului 2017, cu atât mai mult că se împlinesc 235, respectiv 257 ani de când au fost canonizați doi dintre preoții din satele care compun localitatea și fiul altuia.
[slideshow_deploy id=’36590′]