Administratorul public al județului Hunedoara, desemnat vicepreședinte al Asociației Administratorilor Publici din România (AAPRO) pentru Regiunea Vest.
În perioada 17-18 decembrie 2016, Dan Stoian, administratorul public al județului Hunedoara, a participat la Predeal la a treia ediție a Forumului Național al Asociației Administratorilor Publici din România.
În cadrul întâlnirii, cei peste 100 de participanți au dezbătut teme de interes legate de descentralizarea administrației, de eficientizarea actului administrativ. Totodată, în structura de conducere au fost cooptați city-manageri cu experiență, precum și city-manageri tineri, aflați la început de carieră. City-managerii și conducerea Asociației au propus și un set de măsuri pentru îmbunătățirea activității în admnistrație, cum ar fi:
– modificarea și completarea legislației în sensul că UAT-urile cu o populație minimă prestabilită (cel puțin orașele și municipiile) să aibă obligatoriu în organigramă poziția de city-manager;
– modificarea numelui de “administrator public” (care poate crea confuzii și contravine cu calitatea acestuia de manager) și înlocuirea lui cu cel de city-manager (pentru orașe), county-manager (pentru consiliile județene) și community-manager (pentru comune);
– formularea de amendamente legislative și proceduri care să îmbunătățească colaborarea dintre politic și administrativ, precum și absorbția fondurilor europene de către UAT-uri.
Asociația Administratorilor Publici din România este o organizație neguvernamentală, apolitică și profesională care reunește administratori publici de la toate nivelurile (comune, orașe, municipii, județe).
Invitații speciali ai evenimentului de la Predeal au fost Alexandru Cumpănașu, președintele Asociației pentru Implementarea Democrației și președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, care a deschis deja prima filială în județul Hunedoara, Mihai Adrian Grosan, Directorul Direcției pentru Descentralizarea Administrației Publice din MDRAP și prof.dr. Florin Nemțanu de la Universitatea Politehnică București. Cei trei au vorbit despre realizările din ultima perioadă și proiectele de viitor ale societății civile, administrației centrale și mediului academic, în ce privește actul de guvernare locală, dezvoltarea mecanismelor de monitorizare și evaluare ale performanței administrațiilor locale, promovarea unor concepte inovative (cum ar fi smart city, mobilitatea urbană, etc) și relația Asociației cu ceilalți parteneri instituționali.
AAPRO este afiliată la International City/ County Management Association (ICMA – organizația mondială cu aproximativ 10.000 de membri din peste 70 de țări, cu care Asociația din România are acum și un protocol de colaborare) și este membru observator al UDITE (Asociația Europeană).
Biroul de presă
[slideshow_deploy id=’27028′]