10 NOUTĂŢI pentru ŞOFERI. Care sunt modificările din legislaţie în domeniul auto, din acest an. Reguli şi facilităţi
Mai multe schimbări în legislaţie decise în acest an vor trebui respectate de către şoferi, în România. De la noi reglementări privind RCA, rovigneta, până la timbrul de mediu sau ridicarea maşilor parcate ilegal pe spaţiile publice, toate reprezintă aspecte pentru domeniul auto din România.
1.Cadru legislativ nou pentru RCA. Noile reguli RCA au fost stabilite în 2016 prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016. Printre noutățile aduse de actul normativ se numără stabilirea unei noi perioade minime pentru asigurare. Dacă în trecut asigurarea RCA se încheia semestrial/ anual, acum se poate încheia pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de cum vrea proprietarul maşinii. De asemenea, cei care nu folosesc mașina pot, mai nou, să suspende asigurarea, dar sunt obligați să o țină într-un spațiu privat, nu pe domeniul public.
Anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că, în mod exclusiv, cel care trebuie să plătească pagubele cauzate (prin infracțiuni) în accidentele de mașină este asigurătorul RCA. Până la decizia obligatorie a Înaltei Curți exista o incertitudine cu privire la calitatea procesuală a asigurătorului într-un proces penal.
2.Tarife maxime pentru RCA, temporar. OUG nr. 54/2016, actul care stabilește noile reguli RCA, mai stabilește și plafonarea temporară a tarifelor aferente acestei asigurări obligatorii. În cazul persoanelor fizice care au autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum nouă locuri, tarifele maxime sunt stabilite în funcție de capacitatea cilindrică și grupa de vârstă. În cazul firmelor însă, prețurile variază doar în funcție de capacitatea cilindrică.
3.Restituirea vechii taxe auto. Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016, se stabilește procedura efectivă prin care persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi. Banii se restituie în mai multe tranșe, respectiv într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăți anuale de 20% din suma datorată.
4.Timbrul de mediu, declarat parţial ilegal. Cei care au plătit vechile taxe auto și care au dreptul la restituirea banilor au fost scutiți de plata timbrului de mediu ce trebuie plătit la prima înmatriculare sau la schimbarea de proprietar a unei mașini, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013. Însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene a considerat că această scutire este contrară dreptului Uniunii.
5.Nou model al cărţii de identitate a vehiculului.Măsura a fost stabilită printr-un ordin comun de miniștri. Noul model poate fi folosit abia după epuizarea stocului constituit din vechiul model.
6.Lucrările de pe drumurile publice, semnalizate luminos noaptea. Legea nr. 93/2016 a adus câteva modificări Codului rutier în privința lucrărilor care se efectuează pe drumurile publice. Potrivit legii, acestea trebuie să fie semnalizate în timpul nopţii de lămpi luminoase, iar responsabilitatea revine firmelor ce se ocupă de execuţia acestora, altfel ele pot fi amendate.
7.Vânzarea maşinilor – un singur act la Fisc. Persoanele care-şi vând maşina trebuie să depună la organul fiscal local un contract de înstrăinare-dobândire, plus patru copii certificate ale acestuia, aşa cum reiese din normele Codului fiscal. Astfel, vechea procedură ce trebuia urmată la vânzarea maşinilor a fost simplificată, fiind eliminate din circuit fişa de înmatriculare şi certificatul de atestare fiscală.
8.Amenda pentru rovignetă, transmisă în cel mult două luni de la încheierea procesului-verbal. Amenda pentru șoferul care circulă fără rovinietă valabilă trebuie comunicată acestuia în maximum două luni de la încheierea procesului-verbal de contravenție, nu în cel mult două luni de la data la care a fost săvârșită fapta, a decis ÎCCJ. Ordonanța rovinietei nu este suficient de clară în privința momentului exact, precizându-se doar că amenda trebuie comunicată în cel mult două luni de la data constatării contravenției, ceea ce face, în unele cazuri, ca ea să ajungă la vinovat cu o întârziere considerabilă.
9.Rovignetă mai ieftină pentru anumiţi transportatori de mărfuri. Din 20 ianuarie, vor fi scăderi ale tarifului rovinietei în cazul vehiculelor de transport de marfă, în funcție de masa totală maximă autorizată, potrivit Legii nr. 221/2016. Totuși, legea aduce o serie de nelămuriri cu privire la situația celor care transportă persoane, pentru că actul adoptat în 2016 prevede două seturi de tarife pentru acești transportatori.
10.Maşinile parcate ilegal, ridicate din nou de pe spaţiul public. Din 2017, mașinile parcate neregulamentar pe drumurile publice vor putea să fie ridicate din nou, cel puțin teoretic, începând din 21 ianuarie, potrivit HG nr. 965/2016. Măsura ridicării va putea fi dispusă de un polițist rutier doar în situațiile în care staționarea mașinilor este interzisă pe partea carosabilă a drumului, iar șoferul va putea să-și recupereze mașina numai după ce va plăti contravaloarea ridicării, transportării și depozitării acesteia.
sursa: avocatnet.ro
[slideshow_deploy id=’36590′]