Anunț important pentru petrileni
Autoritățile locale de la Petrila îi informează pe cetățeni cu privire la noile taxe de salubrizare.
“Începând cu anul 2017, conform art.28 alin.2 din Hotărârea Consiliului Local nr.246/2016, s-a instituit la nivelul oraşului Petrila TAXA DE SALUBRIZARE, după cum urmează:
-pentru persoane fizice: 7 lei/persoană/lună;
-pentru persoane juridice: 80 lei/m.c./deşeu produs.
– pentru deşeurile reziduale: 80 lei/m.c. de deşeu rezidual colectat de la persoanele fizice şi/sau juridice”, arată informarea Primăriei Petrila.
Persoanele fizice care locuiesc pe raza oraşului si persoanele juridice care au sediul, punct de lucru sau desfasoara activitati economice in oraşul Petrila sunt obligate la plata taxei de salubrizare stabilita. Persoanele fizice sunt obligate la plata taxei de salubrizare in functie de numarul de persoane din fiecare familie sau numarul locatarilor existenti la o anumita adresă.
“Proprietarul sau chiriaşul locuintei are obligatia depunerii declaratiei in vederea stabilirii taxei de salubrizare, cuprinzând toate persoanele care locuiesc la acea adresa (membri de familie, rude, chiriasi, flotanti, etc.),până la data de 31.03.2017. In situatia in care contribuabilul- persoană fizică -detine mai multe imobile, va depune o declaratie pentru fiecare imobil cu numarul de persoane care locuiesc in acestea. Declaraţia de impunere (ce se va pune la dispoziţia cetăţenilor în mod gratuit) se va putea depune atât la sediul Serviciului Impozite şi Taxe Locale din Petrila, strada Minei, bl.33-parter, cât şi la punctele de lucru ale S.C. EDIL SAL PREST S.A. din Petrila, strada Privighetorilor nr.14, respectiv din Lonea de pe strada Ana Colda nr.15”, mai arată informarea.
In cazul nedepunerii declaratiei, obligatia de plată se va stabili din oficiu de catre organele de specialitate pe baza oricaror date si informatii detinute de acestea Nedepunerea declaratiei de impunere, depunerea peste termenul stabilit a declaraţiei de impunere, sau depunerea de declaraţii neconforme cu realitatea de către persoanele fizice, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 70 lei şi 696 lei. Calculul taxei de salubrizare pentru persoane fizice se face pe baza declaratiei de impunere a acestora.
Există și persoane care pot fi scutite de la plata acestor taxe.
Cetatenii care probeaza cu documente de tipul: viza de frontiera, viza flotant, acte de incorporare, adeverinte de internare in spitale din alte localitati, etc., din care sa rezulte ca au lipsit din localitate consecutiv cel putin 30 zile dintr-o luna calendaristica, li se va recalcula taxa datorată. În lipsa unor asemenea documente justificative, scăderea unei persoane de la plata taxei de salubrizare se va face prin declaratie pe proprie răspundere ce urmează a fi verificată ulterior.
Sunt scutite de la plata taxei de salubrizare urmatoarele categorii de persoane fizice:
a)- veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război;
b)- persoanele prevăzute la art. 1 din Decretul-Lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;
c)-persoanele cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate;
d)-copii în vărsta de până la 2(doi) ani
Taxa de salubrizare se datoreaza anual cu termen de plata in 2(două) rate egale, astfel:
– 30 iunie, pentru lunile: ianuarie-iunie;
–30 noiembrie, pentru lunile :iulie-decembrie;
Neplata taxei la termenele stabilite atrage dupa sine calculul si plata majorarilor de intârziere de 1% pe lună sau fracţiune de lună de întârziere, precum si aplicarea masurilor de urmarire si executare silita prevazute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Persoanele fizice care platesc taxa de salubrizare cu anticipatie, pâna la 31 martie a anului, pentru tot anul in curs, vor beneficia de o bonificatie de 10%.
[slideshow_deploy id=’36591′]